onsdag 19 augusti 2020

Vanligaste efternamnen i sverige

Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Olika stavningar ingår i varje namn men namnet redovisas med den vanligaste stavningen. Du hittar även listor på de vanligaste namnen bland nyfödda, män och kvinnor samt efternamn. Namnstatistiken visar föregående år och baseras på uppgifter från Skatteverkets folkbokföring som har lämnats till Statistiska centralbyrån.


Däremot brukar man ha ett fåtal anor med släktnamn.

De senare kan därför kännas mer spännande och efternamnet kan säga oss en hel del. Detta är en låst artikel. Aktuell namnstatistik kan du hitta på SCB:s webbplats.


Vem som helst kan ansöka om att få byta till något av dessa namn. Det finns omkring 5namn på listan. Att hålla koll på alla sina lösenord kan vara krångligt.


Det är därför inte helt ovanligt att vi väljer samma, enkla lösenord för alla våra inlogg. Problemet är bara att hundratusentals andra ofta tänker precis som du.

De skiljer sig från fyra i topp i Finland då Finlands vanligaste efternamn slutar alla på -nen: Korhonen, Virtanen, Mäkinen, Nieminen. Det ena efternamnet efter det andra, där minst ett led för tankarna till växter, djur och annat som vi kopplar till naturen. Sök bland tusentals namn med hjälp av den senaste statistiken. Vilka namn är populära och vad betyder de? Sveriges största namnsajt.


Svenska namn ger dig svaret! Efternamn är i flertalet kulturer idag familjenamn eller släktnamn, det vill säga den del av en persons namn som anger till vilken familj eller släkt hon eller han hör. Förr var andra tillnamn – baserade på faderns förnamn ( patronymikon ), undantagsvis moderns ( metronymikon ), personliga egenskaper, ursprung, hemgår hemort, yrke eller liknande – vanliga som efternamn.


Alice, Lilly och Maja samt Oscar, Lucas och William. Lucas, William och Oscar var de populäraste namnen för killar förra året. Här är hela listan över de 1populäraste killnamnen. Det är släktnamn som har sina rötter i det som kallas patronymikon (från grekiskans pater-fader) då barnen ärvde sin pappas förnamn som efternamn. Ta del av SvD:s interaktiva grafik för att se hur många bärare det finns av ett specifikt namn.


Det vanligaste riktiga efternamnet är Lindberg på plats 21. Förklaring till listan: Två efternamn i hop, till exempel Collin-Ek, får endast i undantagsfall förekomma i folkbokföringen. Johansson är vanligast alla kategorier.


Därför räknas det första efternamnet i stället som mellannamn och sådana ingår inte i SCB:s namnsökningsregister.

Fram tills idag har den som har velat byta efternamn varit tvungen att fråga alla som redan bär på namnet om det är okej att ta det. Ganska krångligt alltså. Nu ska alla kunna ta något av de vanligaste efternamnen.


Den nya lagen lättar på reglerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg