I filmserien Livet sitter i Hjärnan , berättar några av Sveriges främsta forskare och läkare om hjärnans svindlande kapacitet, dess sjukdomar och mysterier. SÅ FUNGERAR KROPPEN Så fungerar hjärnan. Det är den som ger oss vår personlighet och våra känslor. Hjärnan är inblandad i det mesta vi gör, känner och upplever.
Det är hjärnan som gör att vi har ett medvetande, att vi kan tänka och att vi kan minnas.
Hjärnan kontrollerar också kroppens funktioner, till exempel våra sinnen och. Se hjärnan är en webbplats för dig som vill lära dig mer om hjärnan och se hur den fungerar. Du får också veta hur det går till att forska om hjärnan , vad som händer med hjärnan vid sjukdomar och skador och vad som återstår för forskarna att förstå och förklara. Ett sätt är genom impulsernas frekvens, som kan vara så hög som ett tusen per sekund eller ännu mer. Den intensiva aktivitet som äger rum bland neuronerna i hjärnan är möjlig endast tack vare det arbete som utförs av cellernas ”pumpar” och ”kraftstationer”.
Oftare än vad man tror faller våra beteenden in i allmänna mönster och är inte unika. Visste du att när vi blir bryskt avvisade, har det samma effekt på vår hjärna som om vi blivit slagna?
Kroppens nervsystem består av hjärnan , ryggmärgen och nerverna. Det gör att kroppens olika delar kan samarbeta. Hjärnans yttre yta kallas hjärnbarken eller den grå substansen. Nervsystemet styr också våra sinnen och gör att vi kan minnas saker. Den innehåller flera miljarder nervceller som länkas samman via sina synapser.
Mellan synapserna skickas impulser, fram och tillbaka i hjärnan , som får oss att reagera, tänka och handla. Innanför den grå barken, djupare i hjärnan , finns den vita. Forskarna har i många år försökt klarlägga hur vi kan minnas det som är viktigt och glömma resten, och under de senaste åren har otaliga undersökningar av både friska människor och personer med allvarlig minnesförlust hjälpt forskarna att ringa in svaret. Vid olika former av fysiska skador kan skador på hjärnan göra att personen hamnar i koma, det vill säga långvarig medvetslöshet. Beroende på hur mycket personen märker av sin omgivning skiljer mellan man mellan permanent vegetativt tillstånd och minimalt medvetandetillstånd.
Information från kroppens olika organ och våra sinnen skickas alltså till hjärnan och där bearbetas den. Vi jämför med tidigare insamlad information, analyserar och fattar beslut för att sedan skicka ut order till kroppen om hur den ska agera. Den mänskliga hjärnan vägen runt kilo och har mer än 1miljarder nervceller som vardera kan skicka signaler till tusen andra celler med en hastighet av 3km i timmen.
En sjuårings hjärna väger nästan lika mycket som den vuxnas. Den här forskningen är gjord på möss men kan också förklara hur människans hjärna fungerar , eftersom alla däggdjurs hjärnor är uppbyggda på liknande sätt. Den stora skillnaden är att vår hjärna har extremt många fler nervceller än något annat djur.
I dag uppskattas att den mänskliga hjärnan bestå av miljarder nervceller. Resultaten kastar nytt ljus över hur hjärnan hanterar signaler om omvärldsupplevelser. Enligt en rådande syn på hjärnan , så kallad funktionell lokalisation, fungerar hjärnan ungefär som en uppsättning tryckknappar: olika delar av hjärnan har ansvar för olika funktioner.
Neuroner, eller nervceller, är den grundläggande funktionella enheten i ens nervsystem. Dessa små nervceller utgör den biologiska delen av vår psykologi. De är grunden till alla våra känslor och tankar. Fuller Torrey, en psykiater vid U. National Institute of Mental Health.
Vi går omkring och bär på den i en ’låda’ som är väldigt besvärlig att komma in i för forskning. Hur fungerar hjärnan ? M innena består av nervceller som binds ihop av synapser till kretsar eller kopplingar i hjärnan. Vårt minne och hur det fungerar.
Ju mer information som anländer till hjärnan , desto fler kopplingar sker mellan hjärncellerna. Kopplingarna är inte permanenta och som de flesta vet kan det vara svårt att återkalla vissa minnen. Därmed är minnet ett stort nätverk av information och fastän man delar upp långtidsminnet i fyra delsystem samarbetar de hela tiden med varandra.
För att beskriva hur det fungerar kan vi ta följande exempel: Exempel 1: Annika är på väg hem från skolan på sin cykel. Smidigt och i rask takt cyklar hon gata upp och gata ner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.