torsdag 26 maj 2016

Hög maxpuls kvinna

De har därför kommit fram till en ny formel som skulle vara mer exakt. Prova den, men var uppmärksam på att maxpulsen är mycket individuell. Så här räknar du ut din maxpuls.


Subtrahera från 2vilket blir 1som är det högsta antalet hjärtslag per minut för en 40-åring. Om du är år gammal.

Du har rätt i att 2i maxpuls är mer än det vanliga för en 35-åring. Man brukar räkna med att maxpulsen är 2minus åldern, och då skulle din maxpuls vara 185. Men detta är bara ett ungefärligt mått och en del har högre maxpuls och andra lägre.


Om man vill oroa sig för ett kort liv, måste man först undersöka om ens höga maxpuls även leder till att man har en hög medelpuls. När man ändå undersöker saker och ting, kommer många att se, att ju mer man tränar (och har hög puls), ju lägre blir vilopulsen (som man har under större delen av dygnet, ofta natten). Där har man börjat använda Activio pulsband. Min maxpuls ska vara ca 17 men det tror jag inte stämmer.


Kommer dit ganska lätt o kan stanna där ett tag.

Tror min maxpuls är högre , har jag rätt? Det svåra är att veta hur mycket högre. En annan indikation på att hög maxpuls är bra, är att den sjunker med åldern. Det antyder (men är inget bevis) att man får sämre prestanda med ökad ålder på grund av att maxpulsen sjunker. Lite tankar jag har, men verkligheten brukar vara mer komplicerad.


Du berättar att du inte röker och dricker sparsamt med kaffe, vilket är bra. Hos de allra flesta med hög vilopuls kan man rekommendera motion för att sänka pulsen. Ett bra sätt är att regelbundet promenera 3-gånger per vecka, minst minuter per gång.


Den höga belastningen gör att maxpulstester inte är lämpliga för nybörjare eller för personer som av olika medicinska skäl inte mår bra av alltför hög belastning. Då kan maxpulsen i stället beräknas via någon av de generella matematiska formler som finns att tillgå. Doktorn tog blodtryck och puls. Blodtrycket var normalt men pulsen låg på 100.


Maxpulsen anger det högsta antal slag per minut som ditt hjärta kan slå, och den maximala pulsen som kan uppnås vid ansträngning kallas därmed maxpuls. Maxpulsen är till stor del kopplad till generna och är alltså inte något du kan påverka via t. Varför är min puls så hög ? Men varje kilometer gick bara på minuter.

Maxpulsen säger ingenting om hur du mår fysiskt och vilken kapacitet du har, men är viktig att känna till för att du ska kunna välja lämpliga intensitetsnivåer på dina träningspass. Dessutom finns det en formel att utgå ifrån. Tyvärr så stämmer den oftast inte eftersom din maxpuls kan ligga betydligt lägre eller högre , men det är i alla fall något att utgå ifrån till en början. Maxpulsformel: 2minus ålder för kvinnor , 2minus ålder för män. Siffran du får fram blir din maxpuls.


En högre maxpuls verkar inte påverka varken syreleveransen eller syreupptagningsförmågan i kroppen. Så slutsatsen från allt det här är att så vida du inte har någon form av sjukdom som verkligen begränsar din maxpuls så är det inte ditt hjärtas förmåga att slå fort som begränsar din prestationsförmåga. En hög puls kan därför förväntas i fall av ångest, tung träning och graviditet. Jag kör med band ibland. När du tränar i roddmaskin kommer pulsen upp i 1och du frågar om så hög puls är farligt i längden.


Med roddmaskinen gör du så kallad kretsloppsträning, en form av aktivitet som belastar hjärt-lungsystemet och som förbränner energi. Din max-puls (145) beror framför allt på åldern, och i mindre grad på din kondition.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg