torsdag 20 februari 2020

Vem får bevittna namnteckning gåvobrev

Vem får bevittna namnteckning gåvobrev

Ge en gåva som gör att fler får mer tid att leva. Läs mer hos Hjärt-Lungfonden! Din gåva kan leda till nya forskninggenombrott inom Hjärt-Lungsjukdom. Av lagen framgår att alla som är över år, icke psykiskt sjuka eller har något direkt samband med handlingen får vittna. Det är således enbart vid upprättande av testamente som nära släktingar inte får bevittna en namnteckning.


Att låta ett gåvobrev bevittnas har dock fördelar ur bevissynpunkt, då det finns vittnen som kan intyga gåvans riktighet om det skulle bli en tvist. Men i och med att det inte finns något formkrav avseende vittnen finns det heller inga regler om vem som får vara vittne. Vem får bevittna namnteckning på gåvobrev ? Gåvan styr om gåvobrevet måste bevittnas eller ej. Gäller det en fastighet, en tomträtt eller fasta marker måste namnteckningen bevittnas av två vittnen.


Det finns inga formkrav vad gäller vittnen av gåvobrev. Givare och mottagare bör givetvis inte bevittna varandras underskrifter, men i övrigt kan vem som helst bevittna ett gåvobrev. Enligt lagen får inte någon under år vara vittne och inte heller den som på grund av psykisk störning saknar insikt om betydelsen av bekräftelsen. Inte heller gåvotagaren får vara vittne.


Vem får bevittna namnteckning gåvobrev

Lagen uppställer inga ytterligare krav på t. För att ett testamente ska bli giltigt finns det en del formkrav som måste uppnås. Testamentet måste för det första upprättas skriftligen. Det måste därefter undertecknas av testatorn i sällskap av två vittnen.


Detta är dock felaktigt. Gåvobrevet är giltigt utan vittnen. För att kunna få lagfart på fastigheten, vilket är absolut nödvändigt, krävs det dock att gåvogivarens namnteckning bevittnats av två personer. Därmed kan man säga att bevittning i praktiken är ett formkrav för att en gåva av fastighet ska kunna fullbordas.


När skall ett dokument bevittnas , och måste vittnena närvara fysiskt t. Vem som helst kan vara vittnen men det finns vissa begränsningar: Ej gåvomottagaren, Personer under år, Någon som lider av en psykisk störning som gör att den saknar insikt om betydelsen av bekräftelsen. De som bevittnar testamentet får inte vara testamentstagare eller närstående till testamentstagare, dvs den som ska ärva något. Personerna måste vara över år gamla och vid sina sinnens fulla bruk. Vittnesmeningen bör formuleras så att det framgår att vittnena förstår att det är ett testamente de bevittnar och att ”du är vid dina sinnens fulla bruk”.


Två personer ska samtidigt bevittna din namnteckning när testamentet skrivs under. Vittnena får inte vara släkt eller arvtagare till dig och måste ha fyllt år. I de flesta fall krävs inte vittnen för gåvobrev.


Om du känner dig osäker bör du fråga en jurist om råd. Det ställs strikta krav på vilka som får vara testamentsvittnen. Vem kan bevittna ett testamente?


De får inte vara testamentstagare eller närstående till testamentstagare, dvs. Gratis att använda Ett gåvobrev behöver bara bevittnas av tredje part om det är en fastighet som överlåts. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Bevittning av gåvobrev. Ett gåvobrev är en handling där någon meddelar att hen ämnar ge bort något till någon annan.


Vet ni om vem som helst över år får bevittna namnteckning , dvs även om det gäller en namnteckning av släkt eller familj? Jag undrar eftersom vi i så fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg