torsdag 29 mars 2018

Vad är genusperspektiv

Efter fem års studier i biologi medger jag beredvilligt att det finns biologiska skillnader mellan könen vad gäller såväl hormoner, hjärnan, fysiologin som genetiken. Det är inte där skon klämmer. Genus är att att inte klumpa ihop alla pojkar i ett fack och alla flickor i ett annat.


Genus (engelska gender), även Socialt kön, är ett begrepp som används för att urskilja vad som formar kvinnors och mäns sociala beteende. Med genus menas här socialt ska-pade föreställningar, normer och maktförhållanden som förknippas med vad som är kvinnligt och manligt, vilka förändrats över tid och skiljer sig mellan kulturer. En grupp forskare har nyligen fått ett tillskott i kassan på miljoner kronor, för en studie om genusperspektiv på långvarig smärta och utmattning.

Den som leder forskargruppen är Maria Arman, docent i vårdvetenskap vid Karolinska Institutet. Statistiskt är det något som händer efter andra barnet. Män har sämre vårdtillgång vad gäller höftproteser vid höftfrakturer och patientutbildning vid bipolär sjukdom.


Vad är köns- och genusperspektiv ? Kön beskriver uppdelningen av kategorier baserat på biologiska egenskaper, vanligtvis kvinnor och män, flickor och pojkar, han- och hondjur. Genus beskriver, enkelt uttryckt, de sociala och kulturella processer som konstruerar föreställningar om kön och som har betydelse både för samhällsstrukturer och för individers könsidentitet. Uppsatser om VAD äR GENUSPERSPEKTIV.


Ett givet och entydigt svar fi nns inte, eftersom genusfors-kare inom olika ämne n har olika syn på hur begreppen bäst defi nieras och används.

Att anlägga ett genusperspektiv på språk innebär bl. Feminism, genus och jämställdhet - vad är det och vad är skillnaden? Först och främst, genusvetenskap (och i förlängningen jämställdhetsarbete) är ett kunskapsområde, ett riktigt ämne, och inte en åsikt. När man pratar om genus kan många tycka att det är flum och bara påhittat.


Dessutom ingår värderingar om vad som är bra och dåligt (det är bättre att vara rationell än emotionell). De innebörder man lägger i begreppen man och kvinna är alltså aldrig naturgivna utan konstruktioner som kan se olika ut beroende på tid och plats. En annan del av det konstruktivistiska perspektivet är idén om genus som struktur. Adress: Hökens gata 1 Södermalm Museum Vad ska vi tänka på och vad kan göras när olika aktörer samarbetar för att skapa ett mer inkluderande kulturarv och ge rum för marginaliserade perspektiv och grupper inom museerna? Det som följer utgör snarast glimtar av eller stickprov på vad som har gjorts och vad som pågår rörande detta.


Vår kultur är översvämmad med svarta och vita ideal maskulina och feminina beteenden och egenskaper som lämnar litet utrymme för grå. I en perfekt värl bör en flicka nöja hon är en hona och en pojke glad att han är en hane. Vid sidan av ett genusperspektiv bidrar vi även med ungas röster om våldsbejakande extremism. Vad har unga för tankar om och erfarenheter av våldsbejakande extremism? Hur påverkar det dem i vardagen och upplever de ett hot mot demokratin?


Lika viktigt som ett genusperspektiv är ett ungdomsperspektiv. Jag är Virvel Vind Flicka pojke, pojke flicka – spelar roll! Jag vill kunna välja fritt, vad som ska vara mitt.

Bland leksaker, kläder, lekar och vänner, vill jag välja precis som jag känner. Det finns en viss ärftlighet vad gäller bipolär sjukdom som är större än för vanliga depressioner. Det man ärver är en sårbarhet. Ibland är det yttre händelser såsom stress eller störning av sömnen som utlöser bipolära symptom.


De hormonförändringar som kvinnor genomgår efter barnafödande kan också utlösa bipolär depression.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg