fredag 17 april 2020

Träna travhäst med tryckvagn

På ATG hittar du allt om spel, resultat och vinnare på ett ställe. Låt Harry ta ut din rad. Störst chans på miljonerna. Ingen dröm är för stor! Speltips, resultat och vinnare.


Här hittar du alt om V86. Fullgod ersättning för dig som vill hålla eller minska din vikt. Matvaror från nordiska granne. Det gäller att skynda långsamt med den otränade hästen. Därför är det viktigt att träna både kontinuerligt och långsiktigt.


TÄNK ALLTID PÅ ATT NÄR DU TRÄNAR MED TRYCKVAGN SÅ ÄR DET SAMMA SAK SOM ATT KÖRA I BACKAR. MED TRYCKET BESTÄMMER DU HUR BRANT BACKE DU SKALL HA OCH MED PEDALEN HUR LÅNG BACKEN SKALL VARA. Hur länge sedan var det du började använda tryckvagn i ditt träningsprogram?


Jag lärde mig ett nytt sätt för mig att träna med tryckvagn hos Per Henriksen för år sedan. Sedan dess kör jag huvudsakligen tryckvagnsträning på våra hästar. Vad är din almänna åsikt om tryckvagnsträning?


Med hjälp av en tryckvagn , pulsmätare och ett bra program för att träna hästens kondition och uthållighet så får hästen en bra grundkondition och en större uthållighet som tillsammans med hästens styrka och väl avvägda travtempo gör den till en bra travhäst. När man tränar travhästar så kan man göra det på olika sätt, antingen individuellt eller i grupp. Dock så är det den individuella träningsformen som är bäst för att hästen ska göra framsteg. Det finns även lite olika metoder för att träna kondition eller snabbhet om man jämför med om man ska tärna mjukhet och lösgörning. En stark travhäst behöver inte ha en felfri och perfekt skelettuppbyggna då de flesta “brister” går att korrigera med rätt träning anpassad efter individen.


Det som är genomgående för alla travhästars träning är att de tränar upp sin muskelstyrka och uthållighet. Med pulsmätare och som jag trodde - sunt förnuft. Samtliga hästar pajade i bakknäna. Köpte två hästar för två år sedan, en nyss fyllda tre, den andra fyra.


Jag har dåliga erfarenheter så jag är rädd att använda den. Båda var kaputt i bakknäna. Under en sådan period så tränar jag distans en vecka, snabbjobb en vecka och lätt träning en vecka. Totalt genomför jag åtta träningspass under en tre veckors period.


Med distans menar jag ett längre träningspass i jämn fart, ett pass under veckan görs med ökad belastning ( tryckvagn eller backträning). I USA tränar man bara speed med hästarna. Mina hästar blir hårda och tål tuffa upplägg i loppen. Ta Youpie till exempel. Han tålde ett tufft lopp på Axevalla och gick sedan ut och vann Vfrån tolftespår.


Det är sällan jag kör fort med hästarna på rundbanan. Börja med för grundträning osv. Hon är riden senaste åren men har varit körd innan. Grafströms tryckvagnar är kända för att vara hållbara, stabila och driftsäkra. Tackvare det slutna systemet som de hydrauliska bromsar verkar i är underhållet minimalt.


Med hand- och fotreglage som standard kan du snabbt anpassa trycket efter hästen och terrängen. I den här boken beskrivs vad som händer med hästen i träning och hur du kan ge den förutsättningar att ta till. När man ska börja träna en travhäst måste man först och främst komma ihåg att hästar är individer. Man måste ta reda på hur just den häst man ska träna tänker, och hur den fungerar. När du vill optimera hästens kondition behöver du exakta data för att planera arbetet.


Polar Equine pulsmätare mäter hästens puls och hjälper dig att förstå hur du ska träna hästen på ett säkert och rätt sätt. Du kan enkelt och exakt mäta hästens ansträngning under övningar och övervaka dess vilo- och återhämtningspuls. Pulsträning: Träna effektivare med en pulsklocka Pulsträning kan hjälpa dig att prestera bättre, oavsett om du är en erfaren tävlingsidrottare eller en energisk motionär. Det finns ingen mall för hur man ska träna upp en travhäst på bästa sätt. För det handlar väldig mycket om att individanpassa träningen efter hästen behov.


Hästar är ju olika individer och det behöver olika former av träning för att ständigt utvecklas. Begreppet kommer från humansidan och där tränar man sig verkligen att TÅLA mjölksyra – återkommer till det. Det vi gör med hästarna är att vi tränar de muskelfibrer som har stor del mjölksyra som restprodukt och detta är en förutsättning för att lyckas i vissa grenar. Power han har bara tränats tungt med tryckvagn i skogen och trivs med att jobba i backen. Vi hade haft lite dåliga träningsförhållande inför försöket till Kriteriet och jag hade inte vässat upp honom någonting inför den starten.


Jag fick köra med honom lite i backen istället på grund av vädret. Vagnen är utformad för att vara skonsam mot kuskens rygg oavsett underlag. Finns både som speedcart och tryckvagn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg