fredag 2 oktober 2020

Utdrag ur belastningsregistret jobb

Det är endast utdrag från belastningsregistret för utlandsändamål som är avgiftsbelagda (enligt avgiftsförordningen), övriga utdrag är kostnadsfria. Det finns företag som tar betalt för att skicka ut polisens annars kostnadsfria blanketter. Polismyndigheten har inte har något samröre med dessa företag.


Som arbetsgivare till en person som ska anställas på ett HVB hem har du rätt att få se ett utdrag ur belastningsregistret och misstankeregistret. Myndigheter som beslutar om vård av barn och ungdomar har rätt att begära ut ett utdrag direkt från polisen.

Kontrollera vilket lagstöd er verksamhet har. För att kunna fylla i blanketter på skärmen måste du använda Adobe Reader, Adobe Acrobat eller någon av webbläsarna Chrome, Edge, Internet Explorer, Opera och. Det är inte lagstiftarens mening att utdraget ska användas som ett intyg för att visa att du inte är straffad.


Huvudregeln är att det bara är du som kan begära utdrag ur belastningsregistret. Därför är det inte ovanligt att arbetsgivare inför rekrytering ibland begär att den arbetssökande ska lämna in en kopia av utdrag. Däremot finns det inget uttryckligt förbud mot din blivande arbetsgivare att undersöka om du är dömd. Behöver du ett utdrag från Polisens belastningsregister ?

Fyll i ditt personnummer och kontaktuppgifter så får du snabbt hem korrekt ifyllda handlingar för begäran om utdrag. Det enda du behöver göra är att signera och skicka in handlingarna i medföljande kuvert. Arbetsgivaren har rätt att hämta ut vissa uppgifter ur belastningsregistret. För vissa typer av jobb (såsom jobb på hem för vård eller beroende av barn eller boenden som tar emot barn) så sker inför varje anställning en obligatorisk registerkontroll. Då hämtas ett begränsat utdrag som endast omfattar vissa typer av brott, t. Vissa arbetsgivare, bland annat inom skolan och rättsvårdande myndigheter, måste enligt lag ta del av uppgifterna i belastningsregistret.


Det pågår en diskussion om huruvida en arbetsgivare ska kunna kräva ett utdrag ur belastningsregistret utan lagstöd. Allt fler arbetsgivare kräver att den som söker ett jobb visar utdrag ur belastningsregistret. TCO:s Lise Donovan och LO vill se ett förbud mot arbetsgivarnas krav.


Men i dag kan den som ska anställa själv kolla eventuella domar på nätet. Tänk på att blanketten ska vara underskriven för hand. Föreningen ska kontrollera utdraget och doku- mentera att kontrollen har genomförts.


Här kan du läsa hur det går till vid ett utdrag med information från Sveriges. Om man beställer ett utdrag ur belastningsregistret för att få jobb i hemtjänsten i en kommun som kräver det, visar utdraget alla brott som man straffats för. Här kräver arbetsgivarna att kuvertet är oöppnat.

Alla typer av brott visas, men en utsortering sker efter fem eller tio år beroende på. De personalgrupper som ska lämna utdrag ur belastningsregister vid nyanställning arbetar inom hälso- och sjukvår vård- och omsorgsboende, korttidsboende, hemtjänst, nattpatrull, larmorganisation samt inom kost och lokalvård. Utdraget begär man själv hos polisen. Om du söker sommarpraktik inom flera branscher där det krävs ett utdrag ska du ansöka om ett utdrag för varje bransch. Detta bör du göra samtidigt som du ansöker om sommarpraktik.


Om du har missat att skicka efter ett utdrag när du ansökte om sommarpraktik ska du göra det på en gång, det tar minst veckor att få ett utdrag. Beställ utdrag snabbt och smidigt. Belastningsregistret för företag och myndigheter Minimera er administration och gör snabbare bakgrundskontroller.


Vi svarar inom timmar på vardagar under kontorstid. Skolor är enligt lag skyldiga att kontrollera alla pedagogers utdrag ur belastningsregistret. Du beställer det utdrag som gäller för skola, förskola eller barnomsorg.


Detta då man inte få arbeta inom dessa områden om man är dömd för vålds eller sexualbrott. Att kräva utdrag ur belastningsregistret för godtyckligt jobb verkar lite underligt om det inte finns särskilda skäl, det är troligen det alla syftar på med termen missbruk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg