torsdag 15 oktober 2020

Utredning dyslexi vuxen

Screening eller pedagogisk kartläggning Det är bra om alla barn testas regelbundet genom så kallad screening, för att tidigt upptäcka de som är i riskzonen för läs-, skriv- eller räknesvårigheter - dyslexi eller dyskalkyli. Bakgrund För att säkerställa en god och jämlik tillgång till utredning , stöd och hjälp för vuxna inom Västra Götalandsregionen med dyslexi har regionen ansvar för bedömning, utredning och vid behov utfärdande av intyg samt rådgivning och förskrivning av. Om du är vuxen och behöver stöd eller hjälp kan du kontakta en vårdcentral eller en patientförening för personer med dyslexi , till exempel Dyslexiförbundet eller Svenska Dyslexiföreningen.


Utredning dyslexi vuxen

Kontakta barnets lärare och elevhälsan om du tror att ditt barn har dyslexi. Du kan söka stöd hos andra föräldrar till barn som har dyslexi. Där finns också citat från olika personer som har genomgått en utredning som vuxen , och hur det kändes för dem att få en diagnos.


En utredning kan leda till en ökad insikt hos en själv och även en ökad förståelse och acceptans hos omgivningen. En pedagogisk utredning av läs- och skrivsvårigheter är nödvändig för att kunna planera och genomföra adekvata åtgärder. Den ska följas upp kontinuerligt. Att få diagnos som vuxen För vuxna som det gått bra för är det inte särskilt upprörande att få en dyslexidiagnos.


Värre är det om man har många. Märker du att barnet inte kommer igång med läsningen i en normal takt finns det skäl att vara extra uppmärksam och göra en utredning tidigt, så att rätt stödåtgärder kan sättas in. Hon kämpade med läs- och skrivsvårigheter hela skoltiden. Men diagnosen dyslexi fick hon först efter en utredning som hon gjorde när hon var vuxen.


Man kan ha läs- och skrivsvårigheter av olika orsaker. En av orsakerna är dyslexi , även kallat specifika läs- och skrivsvårigheter. Vilka insatser kan vi erbjuda? Hos våra logopeder kan du göra en dyslexiutredning och få rådgivning.


Utredning dyslexi vuxen

Hur kommer man till oss? Som vuxen kan du själv söka oss för utredning eller via din arbetsgivare, som brukar stå för ut- redningskostnaden om du varit fast anställd i ett år. Barnpsykiatrin eller skolpsykologen är första instansen för utredning och behandling.


För personer med dyslexi kan speciella mottagningar eller centra vara till stor hjälp. Råd till drabbade och anhöriga. Som förälder till ett barn som verkar ha inlärningssvårigheter gäller det att skaffa sig en begriplig bild av hur ens barn fungerar. Dyslexi leder till svårigheter med läsning och är en specifikt nedsatt förmåga att tolka och analysera språkets ljud. Det leder till långsam och osäker läsning och nedsatt stavning.


Tecken på dyslexi är att du kastar om bokstäver, lägger till, drar ifrån eller byter ut ljud vid läsning. För bedömning och utredning avseende ADHD eller annat utvecklingsrelaterat tillstån förekomst av eventuell samsjuklighet. Generellt så brukar en utredning ta en hel dag, Ibland är dessa timmar uppdelat på två till tre besök.


Du får oftast en muntlig sammanfattning av resultatet direkt efter. Sedan också en skriftlig sammanfattning på bristerna och hur du kan korrigera och hantera dessa brister. Vi har även erfarenhet av utredningar inom neuropsykiatri. Vi har stor erfarenhet av att arbeta med flerspråkiga barn och vuxna och flera av våra logopeder talar mer än ett språk.


Vi har logopeder som talar franska, tyska, portugisiska, spanska, finska, engelska och somaliska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg