fredag 22 juli 2016

Gåva med vederlag

Bekämpa fattigdomen med ActionAid. Välj en present i vår gåvoshop! Var med och förändra framtiden för utsatta människor. Besök vår gåvoshop här! Tillsammans kan vi besegra cancer.

Stöd Sveriges främsta cancerforskning! Bidra till livsviktig forskning så att fler överlever cancer. Ge bort en julgåva som bidrar till att fler barn med läpp-käk-gomspalt får en operation. Ditt bidrag gör skillnad.


Jag har då blivit rekomenderar att jag ska få huset i gåva med vederlag , av min pappa. Som jag har förstått det så kan jag få huset i gåva och betala 9 av taxeringsvärdet av föregående år, till min pappa och då klassas hela överlåtelsen som en gåva. Gåvogivaren kommer alltså inte betala någon kapitalvinstskatt i samband med en sådan överlåtelse.

I normalfallet är det bättre med gåva mot vederlag än försäljning till lågt pris. Vid gåva av fastighet gäller den så kallade huvudsaklighetsprincipen. Det innebär att om bara vederlaget är lägre än taxeringsvärdet så räknas hela transaktionen som en gåva.


Huvudsaklighetsprincipen gäller inte vid gåva av bostadsrätt. Har fastighet förvärvats genom arv, testamente, gåva , bodelning eller liknande, dvs. I och med gåvoskattens avskaffande föreligger inte behov av att upprätta gåvobrev eftersom deklarationsskyldigheten vid gåvobeskattningen har upphört. För vissa gåvor krävs dock skriftlig dokumentation av överlåtelsen.


Som exempel kan nämnas gåva av fast egendom, bostadsrättslägenhet, aktier eller fondandelar. I samband med gåva av fastighet måste du upprätta ett skriftligt gåvobrev. Gåvobrevet ska bifogas lagfartsansökan. Här hittar du en lättanvänd mall för gåvobrev fastighet.


När anses gåva om fastighet bindande? Mall för gåvobrev som PDF. För gåva av lös egendom räcker det med att gåvan har överlämnats. Med vederlag menas att den som får gåvan lämnar någon form av ekonomisk motprestation till varje givare.


Skatterättsligt tolkar Skatteverket per automatik att det rör sig om en gåva om fastigheten ges till en närstående, så länge eventuell ersättning är under av taxeringsvärdet.

Men var försiktig med gåvor till personer utanför släkten, det kan lätt tolkas som en försäljning och ett inköp även vid lägre vederlagsbelopp. Vid en framtida försäljning får du sedan räkna av det värdet när du beräknar din vinst, och därmed också hur mycket du ska betala i skatt. En speciell sak ur skattehänseende som man ska komma ihåg är att gåva inte bara inkluderar då man ger något helt utan vederlag , utan när det gäller fastigheter räknas allt som gåva om. Precis som vid gåva av fastighet är det inte ovanligt att den som tar emot en bostadsrätt i gåva ger ett vederlag Begrepp för den ersättning som någon ger till annan för en viss prestation. Läs mer till gåvogivaren.


Vederlaget kan vara kontanter till gåvogivaren men också att gåvotagaren övertar de lån som belastar bostadsrätten. Räntesatsen ansågs inte vara så låg att reversfordringen borde värderas till lägre belopp än det nominella. Om en vederlagsrevers i så fall ingår i vederlaget för gåvan kan revershandlingen skapas i kalkylen. Om givaren istället ger sin bostadsrätt i gåva mot att gåvotagaren ska ersätta en viss del av bostadsrättens marknadsvärde ska man betrakta överlåtelsen både som ett köp och som en gåva.


Sedan några år tillbaka är det möjligt att överlåta sparad räntefördelning till gåvotagaren. Eftersom denna möjlighet inte finns i samband med köp är detta något som innebär en fördel för alternativet gåva. Om ingångsvärdet på fastigheten är högt kan även alternativet gåva ge goda möjligheter till resultatreglering.


Mottagaren av gåvan behöver söka lagfart hos Lantmäteriet. Lagfartsblanketten hittar du här. Ett löfte om gåva av fastighet är aldrig bindande, oavsett det är muntligt eller skriftligt. Jag gav bort halva mitt hus mot att min nya sambo skulle ta över av lånen (kändes normalt), skatteverket tyckte att det var gåva med vederlag (om jag kommer ihåg definitionen rätt) Hade jag först gett bort huset och hon sedan tog över lånen så var det en annan sak. Kolla lite så slipper du eventuella problem med vinstskatt.


Gåva av fastighet mot vederlag i form av en annan fastighet kan för gåvotagare anses vara byte av fastigheter som föranleder kapital-vinstbeskattning. I dagsläget är gåvoskatten borttagen, så en gåva utlöser ingen skatt. Men i ditt fall ska du även ta över lånen, och det räknas som vederlag.


Då måste man när det gäller fastigheter bedöma om överlåtelsen är att se som en gåva eller som ett köp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg