onsdag 27 april 2016

Vad består jorden av

Good value and fast shipping - Free Shipping as of 99€! Inga Bokningsavgifter! Den yttersta delen av jorden som består av jord kallas för pedosfären och genomgår olika omvandlingsprocesser. För närvarande är den totala arealen som kan användas som åkermark 1 av den totala landytan, men bara stödjer permanenta planteringar. En bra jord har många porer som är fyllda av luft vilket gör jorden lucker och porös.


När du vattnar, eller när det regnar, fylls en del av porerna av vatten som växternas rötter kan ta tillvara på.

Grundråvaran är torv som till större delen består av förmultnade, humifierade, växtdelar. Jordens beståndsdelar. Manteln består huvudsakligen av mörka järn- och magnesiumrika silikatmineral som pyroxen och olivin.


På grund av trycket från överliggande berg har dessa mineral en tät struktur och hög densitet. Det består av omkring kväve, syre, 0 koldioxid och andra gaser. Om du ser på bilden ser du att jordens inre består av flera olika lager. Innerst i jordens mitt finns en fast kärna som forskarna tror består av järn och andra tunga metaller. Vad är växthuseffekten?


Runt jorden finns en atmosfär som består av flera olika gaser.

Vissa av gaserna, bland annat vattenånga, koldioxi metan och lustgas, är så kallade växthusgaser. Växthusgaserna har egenskaper som gör att de kan absorbera vissa våglängder av den värmestrålning som är på väg att lämna jorden. Materialet i manteln är normalt fast men kan lokalt smälta upp på grund av den höga temperaturen, och ge upphov till vulkanism på.


Det verkar mestadels bestå av småplaneter som är sammansatta av sten och is. Det största kända objektet har en diameter som är en femtedel av jordens och en massa som är mindre än månens. Området kallas ibland för det yttre solsystemet, medan andra med samma benämning menar området utanför asteroidbältet. Alla former av liv på jorden är beroende av vatten.


Vatten har en viktig roll i kroppens metabolism. Stora mängder vatten går åt till matspjälkningen. Vissa bakterier och växter kan dock inta anabiotiska tillstånd under mycket långa perioder då de helt torkar ut för att sedan leva upp igen när vatten åter finns att tillgå.


Denna lutning ger upphov till årstiderna. Den del av jorden som är närmast solen får mer värme och har därför sommar, medan den andra halvan har vinter. Norra halvklotet som vi bor på, lutar in mot solen på sommaren och bort från solen på vintern (se bild). Vi undersöker allt från jordens skapelse till de största gåtorna och myterna om jorden. Vi följer alltid den senaste forskningen om jorden och hur det står till med vår planet.


Den inre antas vara fast och ha en temperatur Till största delen är manteln fast, men de yttre delarna har. Av det fasta materialet är ler och organiskt material det som sätter starkast prägel på jorden och avgör brukningsegenskaperna. Enkelt uttryckt är alltså hälften av en jordklump fast material medan den andra hälften är hålrum.


Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst.

Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Den andra hälften består av hålrum, eller porer som de kallas på jordspråk. I porerna finns det antingen luft eller vatten, samt växternas rötter. Om alla porerna är fyllda av vatten är marken vattensjuk och då drabbas växterna av syrebrist.


Om porerna istället är fyllda med mest luft blir det torrt. Kärnan har en radie ungefär hälften så stor som jordens och innehåller ca 3 av jordens totala massa. Den består av en järn–nickellegering, i den yttre kärnan med viss halt av lättare grundämnen som svavel, syre och kisel.


Ca av jordens yta är lan och hav, men kontinentskorpan omfattar en något större andelen av jordens yta, eftersom lågt liggande delar av denna är översvämmad och täcks av grundhav som Östersjön och Nordsjön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg