fredag 14 oktober 2016

Diffusionsspärr eller inte

Byggnader ska utformas så att fukt inte orsakar skador, lukt eller mikrobiell växt som kan påverka hygien eller hälsa. Med andra or en uppmaning att bygga rätt med hänsyn till omständigheterna, inte ett krav på ångspärr. Om byggnadsnämndens tjänstemän propsar på ångspärr, är de inkompetenta. Jag tänker göra en tillbyggnad till mitt fritidshus.


Jag antar att jag bör ha en diffusionsspärr i väggarna, men ska jag ha det även i golvet,(under golvplankorna).

Det blir en plintgrun där jag under blindbotten avser att täcka bjälklagets undersida med falsade styrenplastskivor,(xps). En sak som man förbiser ofta när man talar om plast eller inte plast på vägg i hus är ventilationen. I äldre hus hade man självdrag som stod för luftväxlingen och nuförtiden mekanisk luftväxling med ftx eller motsvarande. Idag har plasten mer funktion än bara hindra fuktig luft från att tränga ut och kondensera. Användandet av diffusionsspärr vid tilläggsisolering är ett omdiskuterat ämne som det finns många uppfattningar om.


Uppfattningarna om hur tilläggsisoleringen ska utföras går isär och det finns oftast inget direkt svar på frågan om en diffusionsspärr ska användas eller inte , vilket leder till ovisshet. Isoleringen kan användas utan diffusionsspärr och ofta utan luftspalt.

Den har en livslängd på över år om den inte utsätts för en extrem fuktbelastning. Materialet kan bli fuktigt utan att det skadas förutsatt att det får torka upp ordentligt. Om man inte vill ha plastfolie som inre tätskikt måste lufttätheten ordnas med andra material eller på annat sätt. Beroende på när ditt hus är byggt kan väggen innehålla en ång- eller diffusionsspärr.


När en hel bit inte går in använder du en så kallad isoleringskniv för att kapa till en bit i rätt mått. Det bör inte förekomma sand eller skräp ovanpå eller under plastfolien. Det behövs ingen separat diffusionsspärr eller vindskydd.


Det skall vara diffusionsspärr överallt där fukt kan förekomma. Kom ihåg: använd inte fuktspärr på befintligt trägolv eller annat organiskt material. Plastfolien bör inte användas om kon-. En lösning som sällan var särskilt tät. Du kan inte se en ångspärr utan att ta bort beklädningen från innertak eller väggar.


Om du gör det, kommer den att se ut som plastfolie eller aluminiumfolie. Har man inte mineralull som INTE binder fukt så måste man inte ha plast. Har man det så skulle inte jag fuska med plasten eftersom fukten kommer kondenseras inuti mineralullen i form av löst vatten såvida du inte har underdimensionerat takisoleringen så att fukten kan ta sig igenom (då har du inte längre en kallvind mao).


Vindsutrymmet bör ha ventilationsöppningar för att kunna vädra bort den fukt som trots allt kommer dit.

Detta kan lösas på olika sätt exempelvis med takfotsventilation, gavelventiler, takhuvar eller nockventiler. Det går inte att ge några generella regler utan varje byggnad måste bedömas efter sina egna förutsättningar. I princip inte mer än att lufttätheten blir extra vik-tig”, säger Thorbjörn Gustavsson.


God lufttäthet är viktigt av många skäl, exempelvis av energiskäl och för att förhindra fuktkonvektion (transport av fukt via luftrörelser). Han vill även understryka att helheten är viktig för att tätskiktet ska fungera optimalt. Isolering av cellulosamaterial är hygroskopiskt vilket innebär att det kan buffra fukt utan problem. Mineralull har inte denna egenskap därför måste man förhindra att fukt kommer in i konstruktionen.


Om hål eller revor är större ska ett stycke diffusionsspärr folie monteras av samma typ som har gått sönder. Om du inte har en diffusionsspärr så riskerar du att få fuktskador via diffusion i dinna väggar. En diffusionsspärr kan bestå av plastfolie men kan även utgöras av en gipsskiva med ytbehandling. Magnus monterat diffusionsspärr.


Då våra Hur gör snickaren-filmer är flera år gamla, finns det möjlighet att de regler och byggmetoder som tillämpas i filmerna inte är aktuella idag. Tänk därför på att kolla upp vilka regler som gäller idag innan du praktiserar metoderna som visas. Ursäkta min okunskap men kan ingen vänlig själ förklara vad diffusionsspärr är för något? Det är ett skikt som inte släpper igenom gas eller. Men bygger man rätt ska täta hus inte alls orsaka dålig inomhusmiljö.


Utomhus ställer inte detta till något bekymmer, men när fenomenet uppträder inomhus eller i husgrunden blir det problem. I sådana miljöer finns nämligen kritisk gräns och där torkar inte heller fuktigheten upp, så som det sker i naturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg