torsdag 20 oktober 2016

Bipolär svårt med relationer

Bipolär sjukdom är inte lätt att leva med. Sjukdomen sätter ofta en enorm press på dina relationer. Om du befinner dig mitt i en manisk eller depressiv period kan det hända att du inte är medveten om de skador som dina vänskapsrelationer och familjerelationer utsätts för. Lästips: så hanterar du en bipolär person. Men det är inte bara depressioner som ställer till det, manier och hypomanier ställer också till det och gör att det kan vara svårt med relationer om man är bipolär.


Om du känner att det blir svårare för dig att hantera din partners sjukdom är det bra om du pratar med en terapeut.

Det finns inte någon anledning att känna dig skyldig. Generellt sett förälskar sig alltså bipolära personer precis som alla andra, men de måste vara försiktiga med att inte inleda romantiska relationer under maniska episoder. När vi tänker på bipolär sjukdom och relationer så kanske instabilitet dyker upp.


Långa sjukskrivningar kan leda till ekonomiska svårigheter. I en manisk period kan den som är sjuk göra av med mycket pengar, vilket kan få svåra följder. Ta hjälp av sjukvården. Livet blir ofta mycket lättare om du som är närstående och personen med bipolär sjukdom har en bra kontakt med din läkare.


Men dagliga rutiner innefattar också det sociala umgänget med familj och vänner.

Vid bipolär sjukdom är det svårt att upprätthålla regelbundenhet och rutiner eftersom skiftningarna i stämningsläge och aktivitetsnivå gör att man periodvis drar ner på aktiviteter alternativt ägnar sig åt fler aktiviteter än vanligt. Som bipolär har man liten eller ingen sjukdomsinsikt när man är manisk eller hypomanisk. Därför är det lätt att hamna i konflikt med nära och kära, när de undrar vad man håller på med. Man vill ju bara fortsätta som man gör, eftersom man själv tycker att man mår så bra. Varit ihop med en bipolär kille och försökte hitta vettiga lösningar på att förstå hans situation och klara av att hantera situationerna som uppstod.


Jag letade på nätet, pratade med hans psykolog och rådfrågade andra som hade relationer med bipolära. Ge dig inte in i den här relationen. Att leva med diagnoserna ställer till det iblan men hon skulle inte vilja. Carin behandlades med Litium men fick svår acne och andra med bipolär relationer eller arbetssituation). Men om bipolär sjukdom har drabbat dig, antingen som patient eller som anhörig, bör du ändå känna förtröstan i att tusentals människor med samma diagnos lever meningsfulla och produktiva liv.


Det kanske inte alltid är lätt, men att leva med bipolär sjukdom innebär inte att du måste ge upp dina drömmar och mål. Till skillnad från vuxna har deprimerade tonåringar ofta svårt med själva insomningen eller får ett ökat sömnbehov medan vuxna sover dåligt eller vaknar tidigt. Ett klassiskt fall av bipolär sjukdom innehåller en manisk episo något som skiljer sjukdomen från en egentlig depression. Av de två undergrupperna av bipolär sjukdom blir patienter med bipolär sjukdom typ II oftare feldiagnostiserade som unipolär depression.


Ibland har jag svårt att förstå varför eftersom jag kan känna att bristerna hos mig överväger fördelarna: jag kan inte hantera pengar, har som sagt humörsvängningar, behöver lugn och ro och att ta saker i min egen takt, jobbigt med folksamlingar (samtidigt som jag är en jäkel på att hålla föredrag i jobbet). Vi ockuperar oss med projekt och andra saker som tar fokusen från oss själva och våra affekter. Vi har svårt för relationer , jag har svårt för relationer.


Det komiska eller ironiska är ju att just vi bipolära egentligen mår mycket bättre av att vara i en stabil relation , men många av oss blir ändå ensamma.

Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen. Problem med relationer bipolär - Har fått diagnosen bipolär för ett tag sedan men tror nästan att jag även har annat. De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är 2- av befolkningen som har någon av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg