torsdag 17 augusti 2017

Ändring av grundlag sverige

Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Grundlagarna är svårare att ändra än andra lagar. Det ska finnas tid för eftertanke och konsekvenserna av en grundlagsändring måste vara extra genomtänkta. Tanken är att skydda demokratin.


För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten.

Denna regeringsform var en stadga om rikets förvaltning under tider när det rådde en förmyndarregering, alltså när kungen eller drottningen ännu var för ung för att styra Sverige. En ändring av en grundlag kräver att riksdagen fattar samma beslut vid två olika tillfällen. Under tiden mellan besluten ska det dessutom ha varit ett riksdagsval.


Hej, jag har en fråga i samhällskunskapen som är Vad är det man behöver skydda när man gör det svårt att ändra en grundlag ? Den är inte jättesvår men jag har svårt att få mer input i mitt svar än bara mina egna tankar, för det blir lätt rundgång och att jag upprepar samma sak. Sverige kan i princip i dag inte ge sådant bistånd på det grundlagsskyddade området. Det kan ju finnas fall där vi faktiskt bör göra det, till exempel hets mot folkgrupp eller förtal, säger Johansson.


Han betonar dock att åtgärderna måste följa samma principer som gäller om det vore en brottsutredning i Sverige.

En grundlag kan också ändras genom folkomröstning i samband med ett riksdagsval (ska inte förväxlas med en rådgivande folkomröstning enligt RF 8:och folkomröstningslagen, som kan hållas när riksdagen beslutar). En folkomröstning om en grundlagsfråga får bara ha två alternativ, Ja och Nej. Sverige under Regeringsformen har ytterligare tre grundlagar : Successionsordningen, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen samt Riksdagsordningen. I flera andra länder är grundlagen en självklar del av det kollektiva medvetandet, medan grundlagsdiskussioner i Sverige oftast har varit något för intresserade politiker och statsvetare. Denna grundlag ersatte tidigare successionsordning, och infördes just för att reglera vilken tronföljdsordning som skulle gälla i Sverige efter valet av Jean Baptiste Bernadotte till svensk kronprins.


Den utgår därför ifrån honom, när den stadgar vilka som har arvsrätten till Sveriges tron. Såsom jag förstår din fråga, undrar du om riksdagen kan ändra grundlagen så att hävning av medborgarskap blir tillåtet, och sedan få denna ändring att gälla retroaktivt, d. Därför blir det kanske omöjligt för Sverige att lämna EU, dvs genomföra Svexit, även om en folkomröstning visar att svenskarna vill hoppa av. Man räknar med att c:a av de beslut som tas i den Svenska Riksdagen, redan är fattade i EU, skriver Lasse Wikman. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke ser en risk att förbudet mot att lägga ut känsliga uppgifter följs av flera inskränkningar. Jag tycker att det är mycket bekymmersamt att man vill bryta ut vissa saker ur grundlagen.


Det kan leda till en situation där fler och fler typer av yttranden undantas från grundlagsskyddet. Regeringsformen anger vilka grundlagar Sverige har Det kan noteras att Öberg inte nämner RF 1: vilken räknar upp våra grundlagar. Hade det varit som Öberg tycks tro (och ev. andra) borde det rimligtvis ha stått där också: Som grundlag räknas även beslut tagna i grundlagsordning. I Sverige lämnas förslaget till regeringen, och vidare till det departement som är ansvarigt för frågan. Ett förslag inom miljöområdet ska till exempel lämnas till Miljödepartementet.


Det ansvariga departementet utarbetar sedan tillsammans med andra berörda departement en svensk ståndpunkt.

Om du är upphovsrättsinnehavare och anser att SO-rummets användning av ditt material bryter mot upphovsrätten och bör plockas bort, så är du välkommen att meddela oss så att vi kan ta bort materialet. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. Orbáns högerparti Fidesz har 1av 1stolar i landets parlament, vilket säkerställer de nödvändiga två tredjedelars majoritet för att förändra grundlagarna.


Detta gäller dock inte när det är fråga om att till Sverige flytta över verkställighet av en frihetsberövande påföljd enligt en dom i en annan stat. Den tyska grundlagen har i artikel stycke angående ändring av grundlagen tagit in följande: ´(3) Ändringar i denna grundlag som påverkar delningen av federationen i delstaterna, deras deltagande angående principerna inom ramen för lagstiftningsprocessen, eller de principer som anges i artiklarna och skall vara otillåtna. Vår frihet från diktatur och censur borde enligt min uppfattning stå betydligt robustare än idag. Allt annat är naivt vilket inte minst de ungerska, ryska och polska regimerna visat.


I Sverige har debatten om att skydda grundlagarna inte varit aktiv de senaste åren men det är nu, när tiderna är bra, som vi ska titta på vad vi behöver göra, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet och en av Sveriges främsta experter på konstitutionell rätt. Historisk ändring av Japans grundlag. Japans parlament väntas under tisdagen godkänna en ändring i grundlagen , som bland annat ger militären rätt att genomföra stridshandlingar utomlands. Beslutet ses som en historisk ändring av den pacifistiska konstitution som styrt landets försvar sedan andra världskriget. Ungerns regering kommer i höst att inleda arbetet med en större omgörning av landets konstitution.


Orbán flaggar för ändring av grundlag. Vilka grundlagar skulle behöva ändras om Sveriges riksdag skulle besluta att avskaffa kungahuset? Vilka effekter skulle ett sådant beslut kunna få på hur Sverige styrs?


Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss med hjälp av egna slutsatser som är förankrade i externa källor som fördjupar diskussionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg