tisdag 15 augusti 2017

Krimhalvön konflikt

Krimkrisen (Krimkonflikten) är en frusen konflikt om halvön Krims nationella status. Ryssland deltar aktivt i konflikten på separatisternas sida, både med trupper och avancerad militär utrustning. Ryssland hymlar inte med att man stödjer separatisterna, men förnekar att man har reguljära styrkor där. Officiellt sett är de ryska militärerna i Ukraina där på semester. Krimhalvön är alltså ukrainskt territorium i dag, men har hört till Ryssland i hundratals år före det.


Bläddra dig fram i denna sammanfattning. Nato uppmanar Ryssland att hitta en fredlig lösning på konflikten. Krim är den mest kritiska delen av den uppståndna konflikten mellan Ryssland och den nya ukrainska regeringen.


Dessutom skulle en konflikt äventyra exporten av gas till Europa. Hela konflikten gör egentligen avstamp långt, långt bak i historien. Där ligger även Krimhalvön som på den tiden tillhörde Ryssland.


Krimhalvön konflikt

Ukraina och Ryssland en del av stormakten Sovjetunionen. Här samlar vi alla artiklar om Krimhalvön. Fler artiklar hittar du i följande artikelserier: Kriget i östra Ukraina, Säkerhetsrådet och Försvaret av Sverige.


Andra ämnen som ofta förekommer i artiklar om Krimhalvön är: Rysslan Ukraina, Vladimir Putin och EU. Nytt material från Forum för levande historia som handlar om bruk och missbruk av historien, om nationalism och hur det kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning. Materialet tar också upp hur man går vidare efter en djup konflikt. Den livsfarliga historien är ett pedagogiskt material för gymnasielärare.


Mötet skuggas av riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump, där ett samtal med Zelenskyj spelar en central roll. Konflikt i centrum när Löfven mötte Zelenskyj. Det är därför USA är berett att stödja till och med nazister i det ukrainska parlamentet och det är därför Ryssland agerar militärt för att säkra sin närvaro på Krimhalvön. Ryssland har varit mycket aktivt inblandat i kriget, där de stöder separatister i östra Ukraina.


Gränsövergången till Krimhalvön , det senaste exemplet på en gräns som sänt chockvågor genom Europa. I detta fall handlar det om en väpnad konflikt mellan två parter. Det finns några viktiga delar i folkrätten.


Dessa är FN, internationella domstolar och de mänskliga rättigheterna. Många av de mänskliga rättigheterna bryts i konflikten genom att proryska styrkor i Ukraina tar till vapen och Ryssland annekterar Krim-halvön. Vi har mer prioriterade problem att hantera, säger presidenten till TT om utredningen.


Men vad är det egentligen som händer på Krimhalvön ? Och länder med auktoritära statsskick är mer predisponerade att starta konflikter än de med demokratiska statsskick. Putins beslut att annektera Krimhalvön var i allt väsentligt en oförut-sedd händelse. Men det satte ryska stridskrafter stopp för. De tre båtarna bordades av rysk militär, beslagtogs och ligger nu i hamn i staden Kertj, på den av Ryssland olagligen annekterade Krimhalvön. Bron förbinder det ryska fastlandet med den ukrainska Krimhalvön.


Krimhalvön konflikt

Kertjsundet har Ryssland precis byggt en ståtlig bro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg