onsdag 16 augusti 2017

Sensitivt begåvade personer

Högkänslighet (engelska: Highly sensitive person , eller HSP), är ett karaktärsdrag, som även omnämns som högsensitiv. Fackbegreppet för personlighetsdraget är sensorisk bearbetningssensitivitet (sensory processing sensitivity, SPS). Begreppet myntades av Dr. Hösensitiva personer har ett särskilt finkänsligt nervsystem.


Sensitivt begåvade personer

De kallas också HSP efter engelskans Highly Sensitiv Person. Ungefär var femte har detta karaktärsdrag vilket kännetecknas av en stor känslighet och en benägenhet till större djup, långsamhet och ett behov av att dra sig tillbaka. Då har du en specialbegåvning, du är extra sensitivt begåvad , en HSP. HSP - Highly Sensitive Person , Högkänslig, Starkskör eller orkidébarn. Alla är uttryck för speciellt känslobegåvade människor - extra känsliga personer som reagerar starkare än andra – både på stress och på stöd.


Det som utmärker högkänsliga personer är att de har svårare att filtrera intryck, de bearbetar också intrycken på ett djupare plan. Detta kan leda till att de lätt blir överstimulerade och behöver dra sig undan. Högkänsliga personer är oftast också kreativa, intuitiva, begåvade och djupsinniga människor med stor. Högkänslighet är ingen diagnos utan en personlig egenskap som även iakttagits hos många andra djurarter. En person med högkänslig personlighet kallas också starkskör, sensitivt begåvad eller orkidébarn.


Högkänsliga uppfattar mycket mer nyanser och detaljer än andra på grund av ett känsligare nervsystem – på gott och ont. Eftersom hjärnan är mer aktiv och kontinuerligt bearbetar mer information och filtrerar intryck så blir du mycket trött och har behovet att ha ensamtid ibland. För högkänsliga personer är det därför mycket viktigt att lära sig säga nej annars finns risk för utbrändhet eller att du blir utnyttjad på jobbet. Varför finns HSP- personer ? Dessa och många fler egenskaper stämmer in på den högkänsliga personlighetstypen, ett begrepp som på engelska kallas highly sensitive person , HSP.


Det är varken en sjukdom eller en störning, utan helt enkelt en personlighetstyp som ungefär procent av befolkningen har. Mer om HSP kan du läsa här! En person som är oumbärlig i detta sammanhang är den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron (se nedan). Hon håller den breda publiken underrättad om sina egna och andras forskningsresultat. Skickas inom 2-vardagar.


Sensitivt begåvade personer

Jag är så oerhört glad åt att ni är så många som fastnat för min blogg! Tack gulliga, gulliga ni för förtroendet! HSP = Highly Sensitive Personality – sensitivt begåvad eller stark-skör. Då vill de helst bort därifrån! Därför behöver högkänsliga personer ofta dra sig undan för att få vila ifred på en mörk och tyst plats.


Men tack vare sitt känsliga nervsystem är högkänsliga människor också mer eller mindre empatiska, medkännande, omtänksamma, intuitiva, kreativa, begåvade och djupsinniga med ett rikt inre liv. Forskning har visat att samma beteende finns hos djur. Bland djur har de högkänsliga en evolutionär funktion eftersom de kan vara mindre risk­benägna och mer uppmärksamma på faror. Att arbeta som coach och terapeut och därmed också arbeta med högkänsliga personer är annorlunda än när du möter människor som inte har detta personlighetsdrag. Jag föredrar att kalla det sensibelt begåvad , extra sensitiv , eller högsensoriskt personlighetsdrag.


En “Highly Sensitive Person ” (HSP) brukar även kallas för högkänslig eller högsensitiv. En kurs eller föreläsning i högkänslighet riktar sig till dig som lätt blir överväldigad av intryck, positiva som negativa. Det som kännetecknar högkänsliga personer är att de har ett tunnare filter för intryck eller tar in fler intryck än de flesta och att de bearbetar dem djupt.


Högkänsliga är ofta kreativa, intuitiva, begåvade , djupsinniga och har stor inlevelseförmåga. Min första reaktion var att kolla om det fanns några böcker skrivna på ämnet, för att jag gärna vill förstå mig själv och mitt ibland överdrivet känslostyrda beteende. Drunkna inte i dina känslor : en överlevnadsbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund och Doris Dahlin är till dig som är stark-skör och rätt känslig.


Allt begär efter någonting nytt kommer alltid att stå i relation till hur mycket man är villig att riskera. Sensationssökarens värsta fiende är att bli uttråkad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg