tisdag 1 augusti 2017

Deprimerad test

Deprimerad test

Se testvinnare och vilka produkter och tjänster som blev bäst i test. Svara på frågorna på detta självskattningstest som används världen över inom psykiatrin. Om du lider av utmattningssyndrom eller känner dig deprimerad är du inte ensam.


Mellan 1- 3miljoner av världens befolkning lider av depression, som enligt WHO (Världshälsoorganisationen) borde föranleda någon form av behandling. En del test har en seriös ansats, andra inte. Med hjälp att ett skattningsformulär kan du själv besvara ett antal frågor om ditt upplevda tillstånd och dina känslor. Här kan du testa om du är deprimerad med hjälp av MADRS-självskattningstest och HAD-skalan - seriösa test som är väl validerade.


Me är en sida där du kan göra tester om nästan vad som hellst. Du kan också skapa ditt eget quiz. När du söker hjälp kan det hända att du får göra samma test på vårdcentralen eller i psykiatrin, det finns andra tester som man använder eller kompletterar MADRS med. Själv har jag gjort det här testet otaliga gånger, och det är inte ovanligt förresten.


Deprimerad test

Flertalet deprimerade patienter kan behandlas i primärvården (Most depressed patients can be treated in primary care). Bodlund O, Andersson SO, Mallon L. Effects of consulting psychiatrist in primary care: 1-year follow-up of diagnosing and treating anxiety and depression. Hur vet man att man är deprimerad ? Test – är du deprimerad? Det är naturligt att känna sig nedstämd i perioder, och gränsen mellan dessa humörsvängningar och egentlig depression är flytande. Vid depression finns ibland en yttre utlösande faktor, men sjukdomen kan också komma fullständigt oförklarligt, både för den drabbade, familjen och vännerna.


Det kan vara en svår uppgift att hjälpa och stötta någon som är deprimerad. Ofta kan personen verka sur och ointressera eller aggressiv. Det är inte alltid som personen själv förstår att den är deprimerad. Då kan det vara du som närstående som märker förändringen, och behöver prata med din närstående om vad du har märkt. A new depression scale designed to be sensitive to change.


Deprimerad test

Montgomery SA, Asberg M. Gratis test för att få en indikation på om du är deprimerad , hur allvarliga dina symptom är och vilken behandling som är lämplig för dig. Dessa kan i bästa fall fungera som någon slags riktlinje, men tänk på att de flesta av dessa test inte är utformade av psykologer eller läkare och att inte fästa för stor vikt vid dem. Om du är orolig för att du kan vara deprimerad , hör av dig direkt till en läkare som är utbildad för att undersöka saken. Depression är en folksjukdom, men alldeles för många är inte uppmärksamma på symptomen. Se dem här och testa dig själv för depression.


Känner du dig ledsen, tom eller nere på ett nytt sätt? Sitter det i större delen av dagen? Eller blir du lättare arg, sur eller irriterad över ingenting?


Om man är utsatt för mobbing, blir slagen, sexuellt utnyttjad eller något annat kränkande, skall man alltid be om hjälp, även om man inte upplever sig som deprimerad. Som tonåring kan man prata med någon vuxen man litar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg