Om arvlåtaren i exemplet har skrivit ett testamente där han förordnat att C ska ärva all kvarlåtenskap, så. En laglott är hälften av det barnet skulle ärva utan ett testamente enligt kap. Om en förälder har testamenterat bort 1 av sitt arv till röda korset menas det med att laglotten som barnet ska få är på.
Arvslott och laglott – Det är viktigt att förstå skillnaden mellan arvslott och laglott. Den del av kvarlåtenskapen som en legal arvinge har rätt till kallas arvslott.
Ett testamente kan innebära att det finns mindre kvarlåtenskap att dela bland arvingarna. Arvslott laglott – Det kan vara knepigt att förstå skillnaden mellan begreppen arvslott och laglott. Laglotten utgör hälften av arvslotten, det vill. Om du exempelvis har tre barn ska din kvarlåtenskap således delas upp i tre arvslotter. I denna artikel förklarar vi på ett enkelt sätt begreppen arvslott och laglott samtidigt som du får ett par praktiska exempel på hur reglerna används i olika arvssituationer.
Laglott är den del av en arvinges arvslott som inte kan tas ifrån honom eller henne genom testamente. En bröstarvinge har rätt att få ut sin laglott , även om den avlidne genom ett testamente har bestämt att kvarlåtenskapen helt eller delvis ska gå till någon annan. Annars har du sex månader på dig att väcka talan i domstol.
Vill du däremot inte ha laglotten godkänner du testamentet och avsäger dig därmed rätten till laglott , säger Håkan Fälth, jurist på Föreningssparbanken och DN:s expert på familjejuridik. Kräver du inte laglotten kan den efterlevande göra vad den vill med arvet. Laglott är en lagstadgad rätt för bröstarvinge att ärva hälften av sin arvslott. Genom denna bestämmelse anses att bröstarvinge fått skydd för åtminstone hälften av vad bröstarvingen skulle ha rätt till enligt lag.
Går det att minska särkullbarns laglott ? Jag och min man har inte några gemensamma barn men han har en son sedan ett tidigare förhållande. Min man och hans son har inte haft kontakt på flera år. I sitt testamente har min man skrivit att hans önskan är att jag ska ärva honom, men kan han på något annat sätt minimera sin sons. När det handlar om frågor som berör arv, så hör man ofta talas om begreppen arvslott samt laglott i diverse situationer.
Det är dock kanske inte alltid så lätt att förstå vad dessa begrepp egentligen innebär. Här nedan skall därför en kortfattad förklaring av termerna arvslott och laglott ges. Har laglotten kränkts genom testamente måste bröstarvingen påkalla jämkning av testamentet. Exempel på fördelning av arv och laglott.
Låt oss ta ett exempel med laglott för att göra det så konkret som möjligt. Person A är ensamstående och hen har tre barn. Gemensamma barn kan också åberopa laglottsregler om föräldern testamenterat till annan med så stort belopp att det har inkräktat på laglotten.
Ej gemensamma barn, särkullbarn, har dock rätt, men inte skyldighet, att ta ut sin arvslott. Bröstarvingar kan således aldrig göras helt arvslösa, utan en förälder kan endast testamentera bort av sin kvarlåtenskap till någon annan än sina barn. Här finns mer information om skillnaden mellan arvslott och laglott. Klicka här för att ladda ner ett testamente på Juridiska Dokument!
Värdet efter A är 100. Om inget testamente finns ska B och C dela på detta, dvs. A har dock skrivit ett testamente som ger all kvarlåtenskap till Djurens vänner. Har den avlidne skrivit ett testamente där så pass mycket egendom testamenterats bort så att laglotten kränks, kan barnet i fråga ändå kräva ut sin laglott.
Gör särkullbarnet inget åt testamentet riskerar han eller hon att bli arvlös - då många faktiskt saknar kunskap om vad som gäller är det lätt att missa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.