måndag 28 maj 2018

Palmolja i bröstmjölksersättning

Modersmjölksersättning och palmolja Jag har läst om de farliga ämnena i bröstmjölksersättning. Mina barn har alla fått ersättning när de var små och nu vill jag gärna veta mer angående riskerna med detta. Raffinerad palmolja innehåller ämnen som framkallar cancer, varnar EU. Palmolja finns i hälften av all världens livsmedelsprodukter.


Palmolja i bröstmjölksersättning

I Italien har palmoljan börjat rensas bort från butikshyllorna. Livsmedelsverket arbetar nu för att EU ska införa stränga gränsvärden. De kemiska namnen på dessa ämnen är glycidylestrar och 2- och 3-mcpd estrar, de bildas när oljan raffineras (vilket betyder att den hettas upp för att renas). Vi använder palmolja till bröstmjölksersättning därför att det är den olja som mest efterliknar naturlig bröstmjölk. Naturlig bröstmjölk är rik på fettsyror som är viktiga för bebisens nutrition.


Palm olein, som kommer från palmolja , är en ingrediens som används i bröstmjölksersättning. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet varnar för att palmolja som raffinerats innehåller ämnen som är cancerframkallande. Här samlar vi alla artiklar om Palmolja.


För bröstmjölksersättning innebär det att mängden inte får överstiga 0. Den bröstmjölksersättning som svenska barn ges innehåller cancerframkallande ämnen i höga halter. Hipp säger att deras bröstmjölksersättning är praktiskt taget fri från glycidylestrar. Så här skriver Nestlé om deras barnmat och palmolja. I bröstmjölksersättning som innehåller palmolja har halterna av glycidyl och 3-mcpd-estrar varit tio gånger högre än vad som anses vara tolerant dagligt intag! Det är särskilt alarmerande eftersom bröstmjölksersättning är till för så små barn.


Tidigare i vår avslöjades att bland annat bröstmjölksersättning kan innehålla de cancerframkallande ämnena 3-MCP 2-MCPD och glycidol. Det är när vegetabiliska oljor, särskilt palmolja , raffineras som ämnena uppkommer. Istället rekommenderar verket rapsolja, fisk och nötter eftersom de ”innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av.


Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. Bröstmjölksersättning får då max innehålla milligram per kilo i pulverform och 0milligram per kilo i utspädd vätska. I december i år kommer EU att införa gränsvärden för cancerframkallande ämnen i palmolja , andra oljor och bröstmjölksersättning.


Minskad användning av palmolja av hälsoskäl. Palmolja är idag vanligt förekommande i livsmedel och finns i hälften av all a världens livsmedelsprodukter. Palmolja anses därför vara världens kanske viktigaste vegetabiliska olja, men den innehåller ett flertal cancerframkallande ämnen. Myndigheterna har känt till att palmolja i bröstmjölksersättning kan ge cancer. Paret har gett Melchior just bröstmjölksersättning under stor del av spädbarnsåret, något Edward nu uppenbart ångrar.


Palmolja i bröstmjölksersättning

De här ämnena bildas när vegetabiliska oljor (främst palmolja ) raffineras. Edward Blom såg saken i Svenska Dagbladet och reagerade direkt. Förra måndagen rapporterade vi om hälsoriskerna med palmolja. Palmolja har lång hållbarhet och härsknar inte lika snabbt som många andra fetter, den behåller alltså den neutrala smaken under en lång tid. Varor som innehåller palmolja har därför en lång hållbarhetstid.


Den innehåller heller inga transfetter. Användandet av palmolja har ökat kraftigt de senaste årtiondena och förekommer idag i väldigt många varor. Internationellt räknar man med att den finns i varannan livsmedelsprodukt.


Gifterna har bland annat hittats i bröstmjölksersättning i halter som är tio gånger högre än det som anses tolerabelt. Hälften av världens livsmedelsprodukter innehåller palmolja. Chips, bröstmjölksersättning och friterade färdigrätter finns bland de värsta bovarna, enligt Svenska Dagbladet.


De möjliga hälsorisker med palmolja som SvD uppmärksammat tar dagligvaruhandeln på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg