tisdag 22 december 2015

Dikter om skolan

Se foton på gamla klasskamrater! Börja med att läsa dikten flera gånger för att få en uppfattning om helheten. Det är bra att läsa dikter högt för då känner eleverna rytmen och hör klangen.


Om det är en lång dikt är det lättare att få ett grepp om den genom att dela in den i avdelningar. Ett sätt att sedan tränga in i den lyriska texten är att eleverna spontant berättar för varandra hur de uppfattar dikten innan de går djupare in med en analys.

Pluggat klart – dikt till student. Dagens ungdom har det svårt skolan , livet, allt är hårt. Hoppa till navigering Hoppa till sök.


Behöver du förslag för roliga dikter ? Då har du kommit till rätt ställe. Vi har samlat flera roliga dikter som kommer få dig att skratta. Litteraturbankens skola är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet.


Vi som har gjort skolan heter Ann Boglind och Anna Nordlund.

Stress är inte bra för dig. Om du aldrig smakar av innehållet kan du aldrig veta något om det. Om eleven inte förstår – skapa ett vi.


Om man är rädd för förändring – se en larv bli en fjäril. Orden är matematiska – inte problematiska! Utan en plan skapar vi oordning och oreda.


I skolan lär vi oss och sen gör vi provet men i livet gå vi igenom prover först, och sen lär vi oss. En liten samlad introduktion om diktskrivining och i att lära sig skriva olika typer av dikter. Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.


Sidor i kategorin Höst Följande sidor (av totalt 17) finns i denna kategori. Min erfarenhet är att ordet dikt för vissa elever skapar någon sorts prestationsångest. Därför brukar jag initialt undvika ordet och istället prata om några rader om , en kort beskrivning eller beskriva en bild av ett ögonblick när eleverna ska träna på att skriva just dikter.


Titta på klippet Barn om kärlek. Här finns poem sorterad efter olika teman. Vad ska en dikt handla om ? När jag själv gick i skolan tyckte jag dikter var ganska pinsamma, eftersom jag trodde att de alltid måste handla om kärlek och solnedgångar.


Romantik är bara ett av ämnena.

Dikter kan handla om precis vad som helst. Andra vanliga motiv är naturen, ensamhet eller längtan. Tänk om det fanns en god karamella, som gjorde alla människor snälla.


Varje gång de åt en bit, lät de bli att snacka skit. Kan ingen göra klister så att inga nerver brister, och lagar synen på en del som bara ser andras fel. Skolan är över – en studentdikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg