torsdag 10 december 2015

Kända kvinnor i sverige

Kända kvinnor i sverige

Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Med anledning av den internationella kvinnodagen den mars, som uppmärksammar kvinnors situation över hela världen, listar Expressen traditionsenligt Årets kvinnor som varit förebilder eller på annat sätt stuckit ut sedan den mars i fjol.


Drottningen av Sverige betraktades under en längre tid som landsförrädare - men ses i dagens ljus som en visionär inom kulturen. Hon har gjort sig känd för att gå sin egen väg och utan att bry sig om hennes omgivnings åsikter. Helt klart en förebild! Kvinnor från alla delar av världen har varit delaktiga för att nå dit vi är idag. För att belysa dessa stjärnor har vi här sammanställt en del av dem.


Några av dem kämpar än i dag för vår framtid! Här är fantastiska kvinnor som har stått upp för kampen om jämställdhet. Nu betraktas den mer som en allmän dag för kvinnofrågor – som fortfarande behöver belysas.


Kända kvinnor i sverige

De har stått upp för sig själva och andra kvinnor och kämpat på, många gånger i motvind. I Sverige finns det fortfarande en fördomsfull syn om att kvinnor inte ska ta ton och käfta emot. I stället ska problem lösas i samförstånd. Men ibland kan man tvingas ta ton för att saker och ting ska förändras, säger hon till Metro. Den kända kalendern har denna gång låtit starka kvinnor vara del av deras upplaga och du kan bland annat låta den prisbelönta tennisspelaren Serena Williams pryda din vägg.


Kända kvinnor och sport i Sverige. Har vi i Sverige några toppatleter som letat sig in på listan över kvinnliga ikoner genom historien? Av namnen på listan är män och kvinnor , och av dem har ett fyrtiotal verkat under det senaste århundradet, varav sexton fortfarande är i livet.


Kända kvinnor i sverige

Nedanstående lista är tagen ur boken och speglar de två författarnas åsikter om vilka de 1viktigaste svenskarna är. Några är livstidsdömda, och en – Sture Bergwall – har helt friats. För oss i Sverige blev hon känd först när hon krossade glastaket och blev den första kvinnan med affärsansvar i Ericssons ledningsgrupp. Men hos telekomjätten har hon varit känd länge.


Gunilla Nordström, Chef vitvaror Asia Pacific, Electrolux. Många anser att hon är den bästa skådespelerskan i Hollywoods historia och hon har blivit nominerad till en Oscar för bästa skådespelaerska gånger. Hon har vunnit den eftertraktade statyetten två gånger. Mest känd är hon för sina roller i filmer som Sophies val och Järnladyn.


Här berättar åtta kända kvinnor om sin kamp mot cancern. Men ett par decennier efter striden om Elsa Eschelssons professorstjänst hade trots allt något avgörande hänt i Sverige. Nu gjorde kvinnorna intåg på arbetsmarknaden och började för första gången på allvar organisera sig för att hävda sina rättigheter. Det blossade upp en strid om den nya kvinnan i den offentliga debatten.


Ett av skolans mål var att uppmuntra kvinnorna att kämpa för sin politiska rösträtt. Kerstin Hesselgren, Sveriges första kvinnliga riksdagsledamot, var lärare på medborgarskolan. I det lyftet inleddes en lysande kunglig bana som under lång tid sammanföll med glansperioden i svensk medelti för att mot slutet, efter att digerdöden drabbat landet, vända till det motsatta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg