måndag 28 december 2015

Inneboende hyra

Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Skapa din mall med ett enkelt formulär. Hyreskontrakt inneboende – Sök efter kvalitetshem nära dig på Mitula.


En inneboende bor inte ensam i bostaden, utan delar den med dig. Det spelar ingen roll om du hyr ut ett eller flera rum, eller om du själv väljer att bara behålla ett rum till dig själv och hyra ut resten av bostaden så länge som du själv bor kvar.

Du får dock inte hyra ut till allt för många inneboende samtidigt. Om du tar ut en högre hyra än vad du har rätt till kan du bli av med din lägenhet. När du hyr ut en del av, eller hela, din bostad kallas det att du tar in en inneboende , eller hyr ut bostaden i andrahand. Så länge du bor i bostaden har du rätt att skaffa en inneboende utan att det krävs ett godkännande från din hyresvärd. Hyr ut ett rum till en inneboende ! Försöken att få ut den inneboende som i dagsläget ensam disponerar lägenheten drivs både som ett avhysningsärende i tingsrätten och som en uppsägning i hyresnämnden.


Den inneboende kvinnan vägrar nämligen att flytta ut, och under tiden den rättsliga processen dröjer vill hon heller inte betala någon hyra. Inneboende eller andrahandshyresgäst?

Att hyra ut ett rum eller en del av din lägenhet medan du själv bor i lägenheten är att ha inneboende. Du behöver inte ha din hyresvärds tillstånd för att ha inneboende. Det brukar vanligtvis vara billigare att hyra som inneboende än att hyra i första eller andra hand. Bestäm vilken typ av boende du kan tänka dig.


Att hyra rum som inneboende kan vara allt från att hyra en säng i vardagsrummet, till att ha ett eget rum, till att ha en större del av bostaden helt för sig själv. Hyr du ut ett rum till en inneboende gäller inte längre andrahandskontraktet, istället gäller “lagen om uthyrning av egen bostad”. Detta betyder att det är du och hyresgästen som tillsammans är fria att bestämma en skälig hyra. Om man bara hyr ut ett rum eller en del i en privatägd bostad tycker inte Hyresnämnden det är rimligt att hyresgästen betalar lika stor hyra som om han eller hon hade hyrt hela bostaden. En skälig hyra för en inneboende bör bestämmas utifrån hur stor procentuell del av bostaden hyresgästen bor på eller använder.


Besvara några få frågor, så skapas dokumentet automatiskt. Att hyra i andra hand innebär att en person hyr ut en komplett bostad till en andrahandshyresgäst. Att ha en inneboende , som alltså hyr ett rum eller en del av en bosta ska alltså inte blandas ihop med att hyra ut i andrahand. Den som hyr ut en bostad i andra han eller ett rum till en inneboende , får inte begära för hög hyra.


Hyran ska med andra ord vara skälig, med tanke på bostadens läge, storlek, skick och möblering. Om en hyresgäst har betalat för mycket i hyra , kan hon eller han klaga hos Hyresnämnden. Hej, jag söker inneboende till mitt hus, helst kvinna och student.


Vi bor kvinnor hemma hyr ut ett rum och vi delar kök samt badrum.

Som inneboende är det även viktigt att diskutera vad hyresvärden förväntar sig och att man visar respekt för varandra. Andrahandskontrakt Kontrakt för dig som hyr eller hyr ut en lägenhet i andrahand. I vardagligt tal kallas detta ofta för hyreslagen.


Skälig hyra för inneboende i villa? I lagtexten anges endast att hyran ska vara skälig (kap. § st. jordabalken).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg