tisdag 13 november 2018

Enskild egendom arv

Det innebär att enskild egendom inte ingår i bodelning mellan den avlidnes dödsbo och den efterlevande. Den enskilda egendomen kan dock utgöra arv för den efterlevande maken. Makar med gemensamma barn. Ett exempel på missförstånd gällande innebörden av enskild egendom är när det är fråga om makar som bara har gemensamma barn.


Hur säkrar man arvet över tiden som är enskild egendom , till exempel om man ärver aktier? Att något en make ärvt är enskild egendom enligt ett testamente är alltså giltigt och ska respekteras.

Däremot gäller huvudregeln att avkastning av enskild egendom är giftorättsgods (kap. § andra stycket ÄktB). Ett äktenskapsförord om enskild egendom påverkar inte rätten till arv för efterlevande make. Efterlevande make ärver med andra ord även enskild egendom med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att egendomen går tillbaka till den avlidne makens arvingar efter bådas bortgång. Att arvingarna ärver egendomen som enskild egendom innebär att denna inte kommer att ingå i en bodelning om arvingen skiljer sig eller avlider.


Genom att skriva ett testamente, i vilket du föreskriver att egendomen ska ärvas som enskild egendom , gör du vad du kan för att det arv som du efterlämnar kommer att stanna “inom släkten”. Vill ni skydda arvet efter er skriver ni ett testamente där ni uttrycker er vilja att det ska vara barnens enskilda egendom. Då behöver inte barnen blanda in arvet om det senare blir aktuellt med en bodelning på grund av skilsmässa.


Enskild egendom i efterhand.

När du erhållit egendom i gåva eller arv utan föreskrift om enskild egendom går det bra att i efterhand förordna om att du vill att gåvan eller arvet ska utgöra din enskilda egendom vid en eventuell bodelning. Man kan inte testamentera bort laglotten och heller inte den egendom som man fått i arv efter den avlidne maken. Vid en gåva från någon annan än den andra maken om det står i gåvohandlingen att egendomen som personen får i gåva ska vara enskild. Det är giltigt om det skrivits av någon som är minst år.


Det kan förvaras i bankfack eller också hemma. Att egendom är enskild påverkar inte rätten att ärva sin avlidne make. Egendom och tillgångar som en person äger kan vara enskild egendom för den personen.


För att egendom ska utgöra enskild egendom kan det antingen ha tillkommit genom äktenskapsförord som är ett avtal mellan två makar om att viss egendom ska vara enskild egendom. Undantagen när arv inte behöver räknas med. Testamente – arvet ska vara enskild egendom.


Tänkt för makar som vill att kvarlåtenskapen ska vara arvingarnas enskilda egendom och inte giftorättsgods. Läs mer att viss egendom ska vara enskild. Behöver du skriva ett testamente?


När den enskilda egendomen istället utgörs av en summa pengar kan det dock vara svårare. Här kommer du inom kort att kunna ladda ner en testamente mall. I ett testamente så förordnar ofta testatorn om att den testamenterade egendomen skall vara enskild egendom. Inget om enskild egendom , inget barnbarn var för den delen gift vid den tidpunkten. Dessa pengar betalades ut strax efter jag gift mig.


Pengarna gick ett par år senare rakt in i den bostaden vi köpte i samband med att vi då skaffade barn.

För några år sedan dog min frus pappa. Han hade testamenterat till sina barn som enskild egendom. Men har vi fått en gåva eller ett arv på villkor om enskild egendom går det inte att avtala om detta i ett äktenskapsförord om det inte också i villkoret sägs att detta ska vara möjligt.


Om din son en dag skulle sälja huset blir pengarna även enskild egendom och skulle han senare för dessa köpa till exempel aktier blir även aktierna enskild egendom. Vi min fru och jag önskar skriva ett testamente om enskild egendom för att försäkra oss om att våra egendomar tillhör våra barn och inga andra, efter det att vi bägge har gått bort. Kan ni skicka en dylik mall?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg