söndag 11 november 2018

Romansbedrägerier

Polisens nationella bedrägericenter har tagit emot samtal som pekar på nya fall av romansbedrägerier. Intet ont anande personer i Sverige skickar över pengar till vad de tror är en nyfunnen “kärlek” men som i själva verket är en bedragare. Romansbedrägerier – så går det till Bedrägeribrott blir allt vanligare och tillvägagångssätten varierar.


Romansbedrägerier

Under tre veckor kommer polisen i Västerbotten att sätta fokus på några aktuella typer av bedrägerier. I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om så kallade ” romansbedrägerier ”. Bedragare lurar svenskar på stora summor pengar på sociala medier. Allt fler utsätts för så kallade romansbedrägerier , där bedragaren via internetfora som dejtingsajter odlar kontakt med en måltavla tills det känns.


PCOnline är en datortidning som publiceras enbart på webben. Nyheter, artiklar, guider, tester och mycket mer! OM ROMANSBEDRÄGERIER De kallas ofta för sol-och vårare, personer som fejkar romantik och kärlek, men som bara vill åt dina pengar. Internet har givit dem oändligt mycket större jaktmarker och de slipper dessutom att konfronteras öga mot öga med sina offer.


Hej och tack för att du vände dig till Lawline med din fråga! Jag kommer försöka svara på dina frågor så utförligt det går utifrån din beskrivning. Malou tittade på amerikanska sidor om scams, romansbedrägerier , och såg att språkbruket stämde med vad som varnades för.


Det var som en aha-upplevelse. Jag gick tillbaka i chatten och såg att exakt så skrev de me för det var flera som skrivit till mig kunder jag se. Stor ökning av romansbedrägerier i sommar Västsverige De tror att de funnit kärleken. Men egentligen är det ett utstuderat bedrägeri där offren förmås att skicka stora summor till nån de aldrig träffat. Det finns ett hundratal anmälningar i år om romansbedrägerier i Norrlan men mörkertalet är stort, eftersom romansbedrägerier ofta är skamfyllda.


Romansbedrägerier

Kom för att få veta mer om detta brott samt ta del utav en gripande berättelse från en drabbad. Mörkertalet är stort när det gäller antalet offer. Vi kallar dem ” romansbedrägerier ”. De ökar mycket, tillsammans med ”investeringsbedrägerierna” när folk övertalas att låna ut pengar eller investera i olika projekt och affärsuppgörelser, säger Mats Ekman, chef för bedrägerigruppen i Norrbotten. Vi får in ungefär en anmälan i månaden. Ett tiotal ärenden per år, säger Mats Ekman.


Mats Ekman nämner ett annat aktuellt ärende i Norrbotten, där brottsoffret hade satt in pengar på konton hos en kvinna i både Finlan Tyskland och i Ghana. I våras började Åsa prata med en man på dejtingappen Tinder. Det blir allt vanligare med bedrägerier på dejtingsajter där gärningsmän använder sig av romantik och känslor för att locka till sig andra.


Gäst: Björn Seeth, kriminalinspektör på polisens nationella bedrägericenter. Det här skriver polisen om romansbedrägerier (det kan naturligtvis vara personer som inte uppger sig vara militärer eller liknande): Romansbedrägeri, amerikansk militär eller desertör Scenario : Du får ett mejl av en person som påstår sig vara en amerikansk hög militärofficer på uppdrag i olika delar av världen eller en desertör från armén i ett annat land. Det motsvarar att procent av orden är vanligare. Vi som drabbas har blivit varnade av kompisar och andra och man känner sig som en idiot.


Men Salim var så iskall, man tror att man ska kunna se. Varje vecka anmäls minst ett romansbedrägeri. Fenomenet med bedrägeri via Internet är välkänt i det västafrikanska landet Ghana.


Romansbedrägerier

Här finns den så kallade sakawa-kulturen, där bedragare går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg