tisdag 12 november 2019

Särkullbarn laglott efterarv

En arvlåtare har full rätt att göra detta och en bröstarvinge kan inte klandra ett testamente om denne redan fått ut sin laglott. Det finns dock en möjlighet att ett särkullbarn till den första avlidne kan ha rätt till s. Har den avlidne skrivit ett testamente där så pass mycket egendom testamenterats bort så att laglotten kränks, kan barnet i fråga ändå kräva ut sin laglott. Gör särkullbarnet inget åt testamentet riskerar han eller hon att bli arvlös - då många faktiskt saknar kunskap om vad som gäller är det lätt att missa.


För det krävs inget testamente. Men för trygghetens skull kan du som biologisk förälder skriva ett testamente och ange att bröstarvingar enbart ska ärva sin laglott.

Om det är aktuellt med efterarv eller inte, beror på om den efterlevande maken ärvt den avlidnes kvarlåtenskap med full äganderätt, eller med fri förfoganderätt. Genom testamente kan det uttryckas att efterlevande maken ska ärva hälften av arvslotten före särkullbarn. På så sätt inskränks inte barnens laglott , vilket är hälften av arvslotten, se kap.


Finns det något kvar när den efterlevande dör har särkullbarnet ändå inte rätt till sin del eftersom det inte begärt laglotten. Skriv rätt i pappren Skulle särkullbarnet däremot inte ha känt till testamentet, av någon anledning, och därför inte begärt sin laglott kan han eller hon få rätt till efterarv. Hälften av kvarlåtenskapen har arvlåtaren rätt att testamentera till vem han vill, andra halvan utgör laglotten till barnen. Men eftersom särkullbarnet alltid har rätt till minst halva sitt arv, det som kallas laglotten , känner sig de flesta särkullbarn rätt trygga trots allt.


Vad de inte känner till är att särkullbarn ändå, trots rätten till laglotten , kan bli blåsta på hela arvet.

Däremot är ju du ett särkullbarn och situation blir lite speciell. Precis som du skriver i din fråga, kan du välja att ta ut ditt arv nu, se kap § st ÄB. Att din far och hans fru har skrivit i testamentet att de ska ärva varandra, inskränker inte din rätt att ta ut arvet nu, utan är mer än önskan från deras sida. Din situationDin makes särkullbarn har fått sin laglott , vilket utgör hälften av den arvslott de har rätt till.


Då du avlider skulle din makes barn ha haft rätt att få hälften av det du lämnar efter dig. Eftersom de redan fått sin laglott ska de bara få vad som krävs utöver det för att de ska ha fått sin arvslott. De tre särkullbarnen har nu endast rätt till sin laglott , det vill säga halva arvslotten. Resterande del får de i efterarv då Make B avlidit eller på annat sätt, beroende på hur testamentet är upprättat.


När det gäller särkullbarn finns det vissa särskilda regler. Till skillnad från gemensamma barn har särkullbarn alltid rätt att få ut minst sin laglott direkt då föräldern gått bort. Särkullbarns rätt till arv går före efterlevande makes rätt till arv. Om en gift person går bort och har testamenterat sin kvarlåtenskap till efterlevande maka så ärver ju även särkullbarnen.


Min fråga gäller om de ärver sin laglott eller om de ärver arvslotten? En jurist som jag inte litar på har sagt att när den efterlevande makan dör skall makens särkullbarn få ut hälften av hennes kvarlåtenskap. Man får skriva ett testamente.


Det är vår önskan att våra arvingar respekterar detta testamente och inte kräver ut sin laglott vid den förstes bortgång. Om någon av våra arvingar trots detta kräver att få ut sin laglott , skall denne inte äga rätt till efterarv. Alltså, kräv din laglott , eller vänta och få dubbel andel.

I det aktuella fallet har er far testa­menterat sin egendom till er styvmor. Eftersom ni är särkullbarn fick ni ut ert arv i form av laglott direkt vid er fars död (se kap. § och kap. § ÄB). Varje särkullbarn väljer själv om hen vill ta ut sitt arv direkt eller avstå till förmån för efterlevande make för att senare ha rätt till efterarv. Sammanfattning och rådgivning Eftersom ett av särkullbarnen redan fått ut sin laglott av er gemensamma mamma så har hen ingen rätt till efterarv i din pappas dödsbo. En bröstarvinge har rätt att få ut sin laglott , även om den avlidne genom ett testamente har bestämt att kvarlåtenskapen helt eller delvis ska gå till någon annan.


Laglottens storlek är hälften av arvslotten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg