tisdag 19 november 2019

Särkullbarn arvslott och bröstarvinge

Har en fråga angående särkullbarn och bröstarvinge. Jag undrar vad jag som särkullbarn har rätt att kräva vid ett dödsbo. Då vi är fyra barn och jag är den enda med annan pappa undrar jag då om jag har rätt till hälften av tillgångarna och mina syskon får dela på den andra hälften? Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Jag tolkar din fråga som att du vill veta vad det är för skillnad mellan arvslotten och laglotten när det gäller särkullbarn. Din fråga regleras alltså främst i Ärvdabalken (ÄB). Jag tänker börja med att förklara begreppen laglott och arvslott.


Det är bara om dödsboets behållning inte motsvarar mer än fyra prisbasbelopp som särkullbarnet måste vänta med att få ut hela eller delar av sitt arv till dess att också den efterlevande maken har dött. Laglotten motsvarar hälften av den arvslott som normalt skulle ha tillfallit barnen. Ej gemensamma barn, särkullbarn , har dock rätt, men inte skyldighet, att ta ut sin arvslott. Om särkullbarnet avstår sin rätt ska ett skriftligt intyg upprättas och bifogas bouppteckningen. I ett testamente kan föräldern be särkullbarnet att vänta med att ta ut sitt arv tills en efterlevande maka eller maka avlidit, säger Monika Selvin.


Viktigt att veta gällande särkullbarn , testamente och arv. Idag har vart femte barn som föds minst ett halvsyskon och när det gäller särkullbarn , det vill säga barn som inte är era gemensamma, finns det särskilda regler beträffande arv som är viktiga att ha koll på. Här reder vi ut vad som gäller. Fyra grundbelopp motsvarar ca 400.


Om det upprättats ett testamente i vilken din far testamenterat bort sin kvarlåtenskap har du som bröstarvinge ( och särkullbarn ) rätt till din laglott. Laglotten är hälften av den arvslott som enligt lag tillkommer bröstarvinge. I första hand är det den avlidnes bröstarvingar (barn, barnbarn och så vidare) som ärver.


Särkullbarn arvslott och bröstarvinge

Om något av barnen har dött tidigare (eller avstår från sin rätt att ärva) ärver hans eller hennes barn. Varje gren får lika stor lott. Till exempel: En person dör och efterlämnar en son och en avliden dotters två barn (den avlidnes barnbarn.).


Eftersom du är ensam bröstarvingen och särkullbarn till din far kommer du, förutsatt att testamente inte förordnar något annat, ärva hela hans kvarlåtenskap vid hans bortgång. Som bröstarvinge har man en okränkbar rätt att få sin laglott. Om ett testamente finns till förmån för någon annan än bröstarvinge , kan denne alltid kräva sin laglott. En bröstarvinges laglott är hälften av arvslotten.


I äktenskap där det finns minst ett barn som inte är ert gemensamma är risken för juridiskt kaos stor, oavsett hur mycket du som styvförälder älskar ditt bonusbarn. Men det finns sätt att slippa eventuella problem och du kan förbereda dig redan idag. Särkullbarn Juridiken skiljer på barn och barn. I de fall särkullbarn finns, har de rätt att få ut sitt arv eller laglott omedelbart och behöver inte vänta tills dess att styvföräldern avlider.


Därför är det inte ens säkert att särkullbarnen underrättas om dödsfallet. Och även om särkullbarnen kommer till bouppteckningen och får läsa testamentet som missgynnar dem vet inte alla vad de ska göra. Om du vill ha laglotten och också får ut den underkänner du testamentet genom att bara ta del av testamentet. Bröstarvingar som är makarnas gemensamma barn har rätt till efterarv om de överlever den efterlevande föräldern.


Det finns en allmän uppfattning om att gifta alltid ärver varandra - men så är inte fallet. När det finns särkullbarn , det vill säga barn som inte är era gemensamma, har de rätt att få ut sitt arv genast. Rolf och Siw har varit gifta i tio år, Rolf har ett barn från tidigare förhållande. När Rolf går bort begär Siw att få behålla sitt giftorättsgods. De barn som den avlidne har inom sitt äktenskap får ut sin del av arvet först när den efterlevande maken dött.


En arvslott är helt enkelt den andel av den avlidnes arv som en viss arvinge har rätt till. I vissa situationer är det inte alls särskilt svårt att förstå vad en arvslott är och hur den beräknas. Säg exempelvis att en avliden efterlämnar ett barn, alltså en bröstarvinge , och ingen make.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg