fredag 8 november 2019

Sånt är livet latin

Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Ab urbe condita är titeln på ett verk av Titus Livius som denne påbörjade omkring år f. Absentem laedit, qui cum ebrio litigat – Gräl med en drucken drabbar en som ej är där. Ur Vulgata, Psalm 4 vers 8. Denna veckan pratar vi om Elvis första dagar på förskolan, om vår otroligt otrevliga granne som beter.

Tyska är ett germanskt språk talat av omkring 1miljoner människor, vilket gör det till Europas näst största språk (efter ryska) och det germanska språk me näst efter engelskan, flest talare i världen. Man ser hela berättelsen tydligt framför sig. Och man sitter med ett leende på läpparna, samtidigt som den allvarliga undertonen går fram. Sensmoralen är att ta vara på livet och aldrig ge upp. Det här är en romantisk må-bra-bok om en kille som inte ger sig.


Definition från Wiktionary, den fria ordlistan. Hoppa till navigering Hoppa till sök. Ordspråk om Latin och Latinska citat och citat om Latin och Latinska citat - Sveriges största samling ordspråk och citat!

Så mycken falskhet bor det här. Scalarevyn där hon sjöng När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun. Glosbe, online-lexikon, gratis. Sånt är livet , det blev en grammofonhistorisk succé.


På C More streamar du utan reklam via tv, dator eller app. Prova veckor gratis - utan bindningstid! Tin-Tin har alltid haft en dröAtt gifta sig innan hon fyller år, få sitt första barn när hon är år och sitt andra när hon är 33. Hon närmar sig snart sin 30-årsdag utan någon man vid sin sida, förutom en radiopratare som inte vet hur han vill ha sitt liv. Lev ditt eget liv , för du ska dö din egen död Tunc tua res agituv, paries cum proximus ardet: Det är också fara för dig när det brinner i närmaste vägg.


Turpius eicitur quam non admittitur hospes: Det är skamligare för en gäst att bli utkörd än att ej bli insläppt. Tute hoc intristi, tibi omne est exedendum. Vi har pratat om honom så mycket att det äntligen var dags att dra in honom i podden och han grillas med frågor nedskrivna av Alex. Alltid bra priser, fri frakt från 1kr och snabb leverans.


Det är inte så lätt att visa översättningen ord för ord eftersom latin och svenska bygger meningar så olika. Ordet numquam (aldrig) gör iaf din mening tydligast på latin. Georg Stenborg är forskare och undervisar i latin och romersk litteratur.


I vår erbjuder vi ’ Latin för nybörjare’ för första gången på Folkuniversitetet i Stockholm.

Vi har pratat med honom om varför det är så spännande med latin och varför man ska lära sig ett språk som ingen längre talar. Likväl tordes jag icke spänna huggvärjan från livet , ty jag kunde ej alldeles slå bort alla misstankar på ett försåt. Nevertheless, I dared not unbuckle my rapier from my waist, since I could not entirely erase all suspicion of ambush. Har du frågor om Radio?


Vill du ha hjälp att kunna lyssna? Vi har listat de vanligaste frågorna och hittar du inte det du letar efter kan du enkelt skicka. Tillsammans med några av mina före detta kollegor. Såg så otroligt mycket. Rom, du som ännu inte varit där.


Städernas sta det må jag säga att det är ! Tycker om latinska uttryck. Tänk att dessa levt kvar i millennium på millennium! Du kommer ångra dig sen att du inte gjorde slut och hånglade upp den där killen du egentligen ville vara med. Det kommer inte vara någon av dem som är rätt till slut ändå, men i livet får man inte så många stunder som får tiden att stanna upp, magen att slå knut och benen att ge vika. Hångla tillbaka och gå vidare i livet.


Ett år senare grundade vi Pax Brygghus, inspirerade av katten som gjorde att vi vågade tänka sånt som tidigare varit otänkbart. Vi som aldrig skulle ha djur hittade en pytteliten kattunge. Livet är som en godispåse, ibland får man en besk bit men mycket ofta får man en söt bit, som är godare än gott.


Gun Hansson växte upp Stocksund utanför Stockholm och i Norrköping och flyttade till Lund för att läsa latin och grekiska direkt efter studenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg