torsdag 28 november 2019

Vad betyder ordet brexit

Rate climate actions and stay updated on the climate crisis. Give climate love #128154; , suggest climate ideas #128161; and give climate warnings ⚠️. Först och främst – vad är brexit ? Benämningen är en sammanslagning av orden Britain och exit, på samma sätt som Greklands möjliga utträde ur EU fick namnet grexit.


Vad betyder brexit för de medborgare som särskilt berörs?

Vad är synonymer och antonymer? En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer.


Men som exempel är , beroende på i vilket sammanhang orden används så klart. Varför heter det brexit ? Ett tecken på att förvirringen varit stor. Men även svenskarna är frågvisa.

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt. Motsatsor även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.


Det betyder att kontroller inleds vid gränserna, vilket spås skapa svåra förseningar i import av varor till Storbritannien samt prisuppgångar, åtminstone i ett inledningsskede. Nu är det snarare en brexit (en sammandragning av British exit) ur EU som är aktuell. Vad ett brittiskt utträde ur unionen skulle innebära är osäkert. På 1sekunder förklarar DN vad ett brittiskt EU-utträde skulle betyda för Storbritannien och resten av EU.


Nu handlar EU-debatten om brexit , som är en sammandragning av British exit. I dag tycks det nämligen som om Storbritannien snarare än Grekland är på väg att lämna unionen. Svenska Dagbladet rapporterar att detta skulle kunna få stora ekonomiska konsekvenser: ”En ’ brexit ’ lär skrämma bort utländska investerare och slå hårt mot exporten. Skriv ett ord för att visa vad det betyder. Nu kan vi även visa vad engelska ord har för innebörd.


Vi har över hundra femtio tusen ord på saker och ting som vi lätt och överskådligt förklarar dess betydelse. Lättast att hitta vad de betyder är att söka på valfritt ord och därefter visa vad det betyder.

Den reglerar vad som händer när britterna lämnat EU till exempel när det gäller rättigheterna för EU-medborgare i Storbritannien och för britter i EU, det reglerar fiskerätter efter Brexit och slår fast vad Storbritannien behöver betala EU för att reglera olika tidigare gjorda åtaganden. Ska London och Bryssel ha ett öppet förhållande, där fördelarna med ett äktenskap behålls, men med få av de trista åtagandena? Här är skillnaderna mellan en hård brexit , en mjuk brexit – och en medelväg. Storbritannien lämnar helt EU:s tullunion och därmed alla avtal som EU har gjort med externa handelspartner.


Att övertyga både en betydande del av oppositionen och några av de hårdaste brexitivrarna i de egna leden, och vända läget till ett ja, verkar omöjligt. Få experter vågar ge exakta prognoser om brexit , men ingen verkar villig att satsa stort på att Mays avtal går igenom på tredje försöket. Avtalet faller - blir det ett hårt.


Hur påverkas pensionerna av att Storbritannien beslutat sig för att lämna EU, det så kallade Brexit ? En betydande andel av dem finns hos ett litet elhandelsbolag i Västmanland. Tonvikten läggs på finansiell stabilitet där hushållens bostadslån utpekas som en betydande riskfaktor. Syftet med insatsen är att köra ut den militanta islamistgruppen Boko Haram som lagt under sig betydande delar av området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg