fredag 14 september 2018

Havamal levnadsregler

Första delen innehåller praktiskt kloka levnadsregler , i vilka mo försiktighet och mannavett är de egenskaper som i främsta rummet prisas och åtskilliga betraktelser om umgänget med främmande människor meddelas. Slutligen följer några strofer som syftar på myten om bortrövandet av skaldemjödet. Alla dörrar, innan in man går, skarpt skådas skola, skarpt granskas skola, ty ovisst är att veta, var ovänner sitta borta på salens bänkar.


Havamal levnadsregler

Hávamál är den längsta dikten i den poetiska Eddan. Namnet betyder ’Den Höges tal’ och syftar på Oden, den högsta guden i fornnordisk religion. De sista verserna berättar även om hur Oden fick runorna och hur man ska bete sig med dessa. Men tack och lov når den inte riktigt ner dit. Det handlar ju om levnadsregler , det säger ju en del om samhället.


Dessa förbindas till ett helt väsentligen därigenom, all i alla delarna Oden (Den Höge) antingen direkt uppträder såsom den talande eller dock tänkes vara den, som meddelar de kunskaper och levnadsregler , som utgöra dessa sångers väsentliga innehåll. Resten av lektionen ägnade vi åt de isländska medeltida ordspråken som ni hade i läxa till idag. Vi läste dem och trots det ålderdomliga språket så kunde vi gemensamt räkna ut vad de ville säga. Ordspråken kommer ur verket Hávamál.


De är visdomsord eller levnadsregler och säger en hel del om livet på Island under Medeltiden. Kostymer i föreställningen är gjorda av Teater Martin Mutters kostymdesigner Catherine Giacomini. Odin var den äldste, störste och visaste av asagudarna.


Linero och Mårtens Fälad. Gáttir allar áður gangi fram um skoðast skyli, um skyggnast skyli, því að óvíst er að vita hvar óvinir sitja á fleti fyrir. Havamals budskap i dagens samhälle. Mjög er bráður sá er á bröndum skal síns um freista frama. Detta är den poetiska eddan, även kallad Edda Saemundar, och innehåller sånger skrivna efter fornnordiska versmått.


Detta verk ska inte förväxlas med Snorre. Hur välkomnar du en vän till ditt hem och hur bemöter du en ovän? Vi plockar strofer ur Den höges tal, alltså Odens tal till folket, och testar dem i nutida sammanhang. Dikterna var troligen kända på 900-talet när det stod en vikingaborg i Trelleborg. En samling levnadsregler i Den poetiska Eddan.


A collection of rules of conduct in the. Vilka levnadsregler kan sägas spegla det isländska samhället, och vilka kan sägas vara allmängiltiga. Allmängiltiga: Undvik alkohol, det får dig att tappa omdömet. Tro inte gott om alla.


Isländska samhället: Lämna ett gott. Var rädd om dina vänner. Völuspá betyder Völvans spådom och redogör för världens uppkomst och. Men att hysa omsorg om varandra verkar numera ha tappats bort.


Alla ska sköta sig själva och det är nästan fult att be om hjälp. Under den sista svensklektionen för terminen pratade vi om skalden Carl Michael Bellman. Vi lyssnade på sången i förra inlägget och analyserade vad vi tror att. Gunnlaug Ormstungas saga Egil Skallagrimssons saga Njals saga Annan isländsk litteratur Heimskringla (historieverk) Snorres Edda (översikt över skaldekonsten) Havámál: levnadsregler Sigurd Fafnersbane I Eddadikterna och annan isländsk diktning börjar orden ofta på samma bokstäver.


Havamal levnadsregler

Bokstavsrim = Allitteration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg