tisdag 18 september 2018

Svalbard isbjörnsattack

Isbjörnen ska ha gått till angrepp i samband med att en grupp turister landstigit från ett tyskt kryssningsfartyg vid ögruppen Sjuöarna, uppgav norska räddningstjänsten. Först blev vi skraja och tänkte att någon kanske hört skotten och trodde att vi var i fara. Svalbard ligger halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Men när helikoptrarna passerat oss glömde vi snabbt bort dem. Det är som att gå i en helt nyplöjd åker”, sa Kalle.


Det är rätt billigt och enkelt att åka dit för att njuta av att man för en stund är en av världens nordligaste finländare. Först efter att hans kompis Ludvig Fjeld skjutit mot björnen släppte den sitt byte. Dagens attack har upprört de boende på ön. Mannens tillstånd uppges vara stabilt, men.


En 17-årig pojke dödades och fyra skadades svårt när en isbjörn gick till attack mot ett läger. Jon Aars, forskare vid Norsk Polarinstitutt, säger till tidningen VG att han aldrig hört talas om en isbjörnsattack med så svåra skador. Av den anledningen är det förbjudet att ge sig ut obeväpnad på egen han och det finns två alternativ: att bära med sig ett eget gevär eller att gå med en guide som har gevär.


Svalbard isbjörnsattack

Det ena av de två husen är en forskningsstation där det oftast bor två forskare medan det andra är en nödstuga. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och. Personen är förd till sjukhus med.


Expeditionen kom att bli ganska dramatisk när vi efter en vecka drabbades av hårt väder på den väldiga Lomonosovglaciären. Det går helt enkelt inte att uppföra sig som en vanlig campingturist, manar man. De som absolut ska ta sig ut måste se till att ha rätt utrustning och inte minst isbjörnssäkring, gps och helst en nödsändare, säger Ronny Brunvoll till NTB. Men det skall mycket till att använda det, det är inte så enkelt som det kan verka. Björnar är ganska tuffa.


Isbjörnar är inte särskilt ilskna, bara väldigt hungriga. Det blåser orkanvindar i området, och skredet har lossnat från berget Sockertoppen. En tjeckisk turist skadades när en isbjörn gick till attack mot en grupp campare.


Andra turister som kommer hit är till största del väl förberedda, sade turistchefen Ronny Brunvoll till NTB efter torsdagens. En person fick lättare skador i en isbjörnsattack , säger polisinspektör Sidsel Svarstad till AFP. Den norska ögruppen har ett rikt djurliv och tusentals isbjörnar. Gruppen lyckades skjuta ihjäl djuret, men då var det redan för sent. En 17-årig student, Horatio Chapple, dödades av isbjörnen och ytterligare fyra personer, mellan och år gamla, skadades.


Dödsorsaken är både oklar och omtvista men Lantz poäng är att expeditionsmedlemmarna mycket väl kunde ha överlevt – om de bara hade gjort andra val innan vandringen över isen påbörjades. I korgen befinner sig Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel. Två dagar senare är den annalkande katastrofen ett faktum.


Strandade mitt på Arktis packis befinner sig de tre männen, visserligen oskadda men miltals från räddning. Kropp var tvungen att avbryta expeditionen på grund av förfrysning, då han höll en pistol i handen en längre stund vid en isbjörnsattack. Skinnarmo nådde ensam Nordpolen och var även första svensk att göra det.


Svalbard isbjörnsattack

Idag börjar Christer med att lyssnarna berättar något om ett annat land. Och när Christoffer skulle besöka en bar i Japan så var det 2kr entré inklusive fri bar men det gällde alla människor i världen utom just svenskar. Jag skriver märkligt, för det är knappast någon hemlighet att jag inte riktigt trivs i kalla klimat.


Jag skulle inte lägga en semester i fjällen om jag så fick betalt, jag hatar mössor och vantar. Det som talar emot att André, Strindberg och Frænkel blev dödade av en isbjörn är att isbjörnen borde ha varit mer intresserade av köttförrådet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg