fredag 14 september 2018

Jorden omkrets

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Jorden är hemvist för alla kända levande varelser, inklusive människan. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den ibland med symbolen ⊕ eller ♁. Jordens faktiska geografiska ekvator utgörs således av en kurva som approximativt är en cirkel. Ekvatorn utgör skiljelinje mellan norra halvklotet och södra halvklotet.


Antikens lärde, åtminstone från Aristoteles tid och framåt, ansåg att jorden var klotformig.

Den är alltså avplattad vid polerna pga centrifugalkraft, vattnets kretslopp, erosion av olika slag m. Vi undersöker allt från jordens skapelse till de största gåtorna och myterna om jorden. Vi följer alltid den senaste forskningen om jorden och hur det står till med vår planet. Jordens ålder är fastslagen till cirka miljarder år.


Ett utmärkt värde, bara procent för stort. Tvillingplanet: Jorden har en “tvillingplanet” som kallas “Theia” ( Jorden kallas “Gaia” i medicinska språket). Man tror att Theia hade samma bana runt solen som jorden och att Theia och Jorden kolliderade för cirka miljarder år sedan.


Denna kollision ledde troligen till skapandet av månen. Hur många mil är det runt jorden och hur långt tid tar det att gå runt jorden.

Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Hur stor är månens omkrets? Om man spänner ett rep runt hela jorden, och låt.


Vad är jordens omkrets ? Själva metern kommer från den här uppskattningen. En meter definierades först som en fyrti-miljondel av jordens omkrets. Jorden vekselvirker med andre kloder i det ydre rum, herunder Solen og Månen.


I nutiden foretager Jorden et kredsløb om Solen for hver omkring 36gange, den roterer om sin egen akse. Denne tidsperiode er et siderisk år, som svarer til 36dage i soltid. Det är tydligt att något saknas. Stockholm ligger på ca grader nord.


Jorden har en horisont, mot vilken det hela tiden gradvis dyker upp nya föremål ju längre man rör sig i samma riktning. Detta måste betyda att jorden var rund. Det finns faktiskt ett samfund i USA, Flat Earth Society, som fortfarande är övertygade om att jorden är platt.


Jordens omkrets kan mätas med hjälp av en gps-mottagare. Livet fanns på jorden nästan från starten. Vid den tidpunkten var jorden ca en miljard år gammal.

Forskarna vet inte hur livet uppstod. Några forskare menar att frön till liv har kommit till jorden från kometer som har träffat jorden. Han tillbringade en stor del av sitt liv i Alexandria i Egypten, som vid den tiden var under grekiskt herravälde. Hitta svaret på Fragesport.


Eratosthenes föddes omkring år 2f.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg