torsdag 27 september 2018

Borderline kriterier

Borderline personlighetsstörning kriterier enligt DSM-IV Intelligenta svar på frågor i naturligt språk inom området psykologi och psykiatri. Ungefär 5- av normalbefolkningen har borderline , vilket gör personlighetsstörningen till en av våra vanligaste. Personer med borderline kan vara känsliga för händelser eller beteenden som för friska individer anses vara småsaker. Exempelvis kan en person med borderline bli arg eller må dåligt över mindre separationer, såsom semestrar, arbetsresor, eller liknande, om det innebär att de separeras från dem som de står nära.


Emotionellt instabil ( borderline ) personlighetsstörning.

Dessa personer är typiskt impulsiva, har skiftande och starka känslor, har en dålig självbil är självdestruktiva och går ofta in i instabila förhållanden. De har ständiga humörsvängningar och får ofta vredesutbrott. Prognosen för borderline -formen har undersökts i ett stort antal studier. Borderline ARVC: major plus minor- kriterium eller minor- kriterier från olika kategorier.


Possible ARVC: major eller minor- kriterier från olika kategorier. Anonymt vittnesmål från någon med borderline -Även i deras förhållanden kan en lögn eller ett bedrägligt beteende resultera i en spiral av besvikelser som leder till vrede, följt av sorg. Situationen blir ohållbar, och ibland börjar personer med borderline isolera sig själva för att undvika fler besvikelser.


Man bedömer först de gemensamma generella kriterierna varvid man tar ställning till om det finns underlag för en diagnos.

Om dessa bedöms uppfyllda prövar man i nästa steg de specifika kriterierna , vilka ger vägledning om vilket personlighetssyndrom det i så fall rör sig om. Borderline är ingen sjukdom eller egenskap som man antingen har eller inte har. Gränsen mellan sjukt och friskt flyter. Personlighetsstörningen kan också förändras och försvinna med tiden.


Detta test har designats för att mäta om du har problem med borderline eller emotionell instabil personlighetsstörning. Orsaker till borderline. Varför vissa personer får borderline är fortfarande okänt. Men en teori är dock att de personer som lider av borderline har en medfödd känslomässig sårbarhet samtidigt som de utsatts för ett trauma under uppväxten.


För att få diagnosen Borderline krävs att du uppfyller minst av dessa kriterier : Gör stora ansträngningar för att undvika verkliga eller inbillade separationer. Observera: Självmords- eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium räknas inte in här. Om du har EIPS kan du hamna i ett gränspsykotiskt tillstånd där du tvivlar totalt, både på dig själv och andra. Jag gick länge hos en psykolog för att reda ut mina tankar och känslor eftersom jag mådde dåligt pga barndom med. Jag har lite funderingar kring hur man utvecklar borderline.


Som jag förstått det kan man ärva en sårbarhet för att utveckla psykiska sjukdomar, det vill säga man är känsligare för intryck utifrån. Men vilka specifika omständigheter bidrar till att någon utvecklar just borderline ? Eller föds man med det? Vid användning av Hares lista över kriterier för psykopati tilldelas patienten eller brottslingen poäng för de egenskaper som överensstämmer väl med personligheten och poäng för de som överensstämmer mycket väl.

Summan av dessa poäng kan bli som mest 40. Barn som bevittnar våld i hemmet eller som själva varit utsatta för misshandel. En annan del av verkligheten. Kvinnor som misshandlar sina män.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg