torsdag 13 september 2018

Homosexualitet islam

Homosexualitet inom islam har generellt sett låg acceptans men har börjat tillåtas enligt lag i flera muslimskt dominerade länder. Enligt FN-konventionen om mänskliga rättigheter utgör diskriminering av homosexuella brott mot mänskliga rättigheter. Artikel i Tidningen Kulturen där du kan läsa om förhållandet till homosexualitet inom islam. Religionshistorikern Simon Sorgenfrei utforskar en problematik som sällan diskuterats i våra tidningar: homosexualitet och islam. Sedan tio år tillbaka finns det organisationer som arbetar för HBT-rättigheter inom islam.


Homosexualitet islam

Jag tror att det kan vara bra att påminna om att det finns olika versioner av islam och att det således därför existerar olika tolkningar, säger Muhsin Hendricks, som med denna inledande kommentar lägger fram förutsättningarna för sin egen tolkning när det gäller homosexualitet i relation till islam. Jag har rätt som muslim att förstå det som står i koranen via att själv försöka förstå innehållet och samtidigt kolla vad lärda säger. Tareq Oubrou: Islams grundläggande ståndpunkt är följande, det enda acceptabla relation när det gäller sexualitet är det som sker mellan två personer av olika kön inom den rättsliga ramen för äktenskap. Precis som i andra religioner, betraktar islam inte homosexualitet som en moraliskt acceptabelt sexuell praxis.


Buddhismens syn på homosexualitet Jag får ofta frågor av skolelever (och andra) och jag försöker besvara frågorna så gott jag kan. Jag är ingen expert, men jag delar gärna med mig av det lilla jag kan och alla mina personliga erfarenheter till de som frågar. Vilken syn man har på homosexualitet beror mycket på hur man läser och tolkar Bibeln.


Homosexualitet islam

Jag själv tänker att vi måste komma ihåg att bibeltexterna är skrivna av människor i en speciell ti i en viss kultur och med ett visst syfte. När vi läser Bibeln idag behöver vi översätta den till den värld vi nu lever i. Men det spelar ingen roll. Islams inställning till homosexualitet kan tas del av i Sharíalagen, som är bindande för varje rättrogen muslim (t ex p1-1 i Reliance of the Traveller av Ahmad ibn Naqib al-Misri). Därför vill jag genom denna uppsats göra en djupdykning och se om det finns tolerans för just homosexuella muslimer inom islams kontext. Kristendomen tillåter inte homosexualitet eftersom det strider mot grundläggande kristna etiska normer och värderingar.


I själva verket är den allmänna inriktningen av kristendomen på sexualitet mycket begränsande. Inom kristendomen, anses homosexualitet vara en onaturlig, livsstil. Buddhismens lära är att alla ska hitta lyckan och meningen med livet, det är därför inom de flesta buddistiska riktningarna tillåtet att vara homosexuell så länge det inte skadar någon annan eller en själv.


Imamen Abu Muadh som nämnde virus i samma mening som homosexualitet ber nu om ursäkt, men poängterar samtidigt att homosexualitet inte är tillåtna inom islam. Islam tillåter inte homosexualitet. Ett äktenskap är som bäst i början när känslorna är starka och lätta att livnära i en tid fylld av romantik. Following is material from two chapters dealing with the present. Varför är islam så hård i frågor om äktenskapsbrott och homosexualitet ? Hade islamiska systemet inte tillåtit tillfredsställelse av sexuella behov hade man kunnat hävda att islam är hård i frågorna.


Jag anser absolut att man kan tolka skrifterna på ett sådant sätt att judedom inte är emot homosexualitet , men ortodoxa judar läser skrifterna på ett annat sätt. Skillnaden mellan ortodoxa och icke ortodoxa judar gäller förstås många fler områden, som exempelvis synen på kvinnor och på andra religioner. Det är en komplex fråga.


Inom islam anses homosexualitet , eller närmare bestämt utförande av homosexuella handlingar, vara en synd. Som bekant är de flesta synder inte belagda med dödsstraff, utan straffet får syndaren oftast i nästa liv, om denne inte gjort uppriktig ånger. Detsamma gäller även homosexualitet.


Vad säger Bibeln om homosexualitet ? Gud har aldrig varit oupplyst, naiv eller intolerant. Skriven av AktivKristendom. Människans sexualitet är komplex.


Homosexualitet islam

TRO Och livssTil Homosexualitet och kristen trotron och livet får det återverkningar på livets alla områden, även vår syn på sexualiteten. Gudsbild En annan avgörande fråga som problema-tiken kring homosexualitet aktualiserar är vår gudsbild. Förra måndagen höll RFSL och riksdagens HBT-grupp ett seminarium om homosexualitet och islam.


Imam Muhsin Hendricks samtalade med Kemal Ördek från Turkiet och Mubasher Saeed från Pakistan om progressiv islam och sekulär hbt-aktivism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg