onsdag 5 september 2018

Sambolagen båt

Sambolagen båt

Bil, båt , fonder, aktier, bankkonton, sommarstuga och så vidare, behåller den som står som ägare till egendomen. Juridiken och hela sambolagen hittar du här Boken förklarar rättigheter och skyldigheter i ett samboförhållande. Vad gäller bilen och båten är det någon som inte omfattas av bestämmelsen om gemensamt bohag eller bostad enligt ovan varför du inte har rätt till dem genom sambolagens reglering.


Sambolagen båt

Nej, bilen, båten eller fritidshuset är varken gemensam bostad eller bohag och ingår därför inte i den s. Det innebär att de inte kommer att. Egendom som samborna köper tillsammans som inte är samboegendom, exempelvis bil, fritidshus, båt eller husvagn, har de samäganderätt till. Samäganderätt regleras av samäganderättslagen och ingår inte vid en bodelning. Hur stor del var och en äger beror på hur mycket som betalats eller om de har kommit överens om annat. Sambolagen reglerar inte segelbåtar.


Så båten är Nicklas eftersom det är han som har skrivit under köpehandlingarna. Men även om inte Stina kan åberopa sambolagen , kan hon i ett civilrättsligt mål hävda att båten är hennes eftersom det är hon som betalt den. Beträffande båten så omfattas den inte av bestämmelsen om gemensamt bohag eller bostad i sambolagen , varför du inte har rätt till den vid en bodelning. Eftersom bilar, båtar och sparade pengar på konton inte räknas som samboegendom kommer den inte heller delas. Det kan skapa väldigt ojämn fördelning av samboegendomen den dagen samborna separerar.


Enligt sambolagen ska all er gemensamma egendom delas lika, oavsett vem som har betalat för vad. Men med ett samboavtal kan ni anpassa fördelningen utifrån hur ni vill göra, till exempel att bara din sambo ska ta över huset. Väljer ni inte att skriva ett samboavtal omfattas ni av sambolagen – förutsatt att villkoren i lagen är uppfyllda.


Bostaden och bohaget som ni skaffat gemensamt delas lika, oavsett om någon betala mer än den andra. Båda lagarna går att avtala bort men jag utgår från att några sådana avtal inte föreligger. Sambors rätt enligt sambolagen är inte samma sak som äganderätt.


Sambolagen båt

Reglerna som rör sambor finns i sambolagen. Var och en rår över sina tillgångar och vid separation eller dödsfall behåller var och en sina tillgångar och skulder. Det är inte ovanligt att sambor tillsammans köper sådan egendom som inte ska ingå i bodelning, t ex båtar , bilar, fritidshus, etc.


För det fall samborna t ex har köpt en båt tillsammans med olika stora insatser kan det vara värdefullt för samborna att kunna frångå antagandet i lagen om samäganderätt, dvs att gemensamt förvärvad. I Sverige har vi en lag som heter sambolagen som säger att vi måste dela lika på bostad och bohag som vi köpt för gemensamt bruk. Om ni vill göra en annan uppdelning kan ni ändra på det genom att skriva ett samboavtal.


Som exempel på egendom som inte är samboegendom men oftast ägs gemensamt av sambor kan nämnas bil, fritidsbosta båt och liknande. Eftersom egendomen inte utgör samboegendom ingår den inte i en bodelning mellan samborna. Hur samborna ska dela på egendomen framgår inte heller av sambolagen. Finns det inget avtal är det reglerna i sambolagen som gäller och generellt innebär det att eventuellt värde på bostaden och bohag (möbler, tv, köksutrustning mm) ska delas lika vid en separation.


Detta oavsett om ni betalat olika mycket för något som båda använt. Sammanfattningsvis är det alltför vanligt att man tror sig veta vad sambolagen innebär och därför låter bli att säkra upp sin situation. I princip samma regler skulle enligt de sakkunniga gälla för makar och sambor. Dessutom saker såsom bil, båt , sommarstuga, aktier, pensionssparande och bankmedel ligger utanför delandet och den personen som faktiskt som står ägare får behålla dem. Bilar som den ena sambon äger, eller den ena sambons enskilda firma ligger utanför det som sambolagen reglerar.


Bilar, båtar och liknande räknas inte som bohag och delas inte. Lagen gäller inte för till exempel bankkonton, aktier, bilar, båtar eller sommarstugor. Den sambo som äger detta ska behålla det även efter separationen. I bodelningen ingår det som samborna förvärvat för gemensam användning. Alltså kommer bilen ej att inräknas i en bodelning mellan din kusin och hennes sambo.


I sambolagen så delar man endast på bostad och bohag. Sambon står på bilen och är alltså ägaren. Däremot skulle hon kunna vara dold samägare i bilen.


Men eftersom din kusin har betalat en större del av bilen kan hon vara dold samägare till bilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg