torsdag 1 november 2018

Förskott på arv tidsgräns

Som förskott på arv brukar generellt inte räknas födelsedagspresenter eller liknande gåvor av mindre värde. Bara gåvor av större värde brukar anses vara förskott på arv. Om en gåva till en bröstarvinge inte ska räknas som förskott på arv krävs att det på något sätt framgår att det inte var meningen att gåvan skulle räknas.


Men då krävs att det föreskrivits eller på grund av omständigheterna måste antas ha varit avsett när egendomen gavs. Till andra arvingar räknas till exempel givarens barnbarn så länge barnbarnets förälder (givarens barn) lever.

Ett förskott på arv behöver aldrig återbäras utan bara avräknas från arvslotten. Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Undantag görs dock för kostnader som en förälder har lagt ned på ett barns uppehälle och utbildning eller sedvanliga gåvor till barn, kap §. Förskott på arv Vad en arvlåtare har gett.


Det vill säga en gåva som ges till en arvinge som inte är bröstarvinge ska inte avräknas som förskott på arv , om det inte framgick att den skulle avräknas vid gåvotillfället eller annars framgår av testamente. Vad innebär förskott på arv ? Konsekvensen av förskott på arv är att mottagaren får sitt framtida arv minskat med värdet på det givna förskottet.

Vanliga typer av förskott på arv är fastigheter, pengar och möbler. Det är dock “större” gåvor och inte vanliga t. En fastighet utgör typiskt sett en sådan gåva som presumeras utgöra förskott på arv såvida den avlidne inte uttryckt att så inte varit avsikten. När du har fått en beskattningsbar gåva som förskott på arv av arvlåtaren har du betalat gåvoskatt på den. Efter arvlåtarens död beräknas beloppet av arvsskatten så här: Värdet på förskott på arv bestäms i regel enligt gåvotidpunkten. Bevisbördan för detta vilar dock på den som menar att det var arvlåtarens avsikt att en gåva inte ska avräknas som förskott på arv.


Att en gåva ska anses utgöra förskott på arv innebär att kvarlåtenskapens värde ska justeras för att inkludera värdet av gåvor som arvlåtaren gett sina barn under sin livstid. Först vill jag berätta om vad som räknas som förskott på arv. Det presumeras att alla gåvor som ges till ens bröstarvingar är förskott på arv och ska avräknas från arvet. Bröstarvingar är avkomlingar från den avlidne, dvs barn.


Reglerna om förskott syftar till rättvisa mellan arvingar. En gåva till bröstarvinge (barn eller barnbarn) ses som förskott på arv om man inte bestämt annat. Det innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden.


Om det är givarens önskan att gåvan inte ska ses som förskott på arv kan man bestämma det i gåvobrevet. Att skänka bort ett förskott på arv görs bäst genom att skriftligt dokumentera att gåvan i fråga är ett förskott på arvet.

Det enklaste är att skriva vad förskottet på arvet är, till vem det ges, och att det rör sig om ett förskott på arv. Det finns inga särskilda bestämmelser för hur det ska dokumenteras. Bestämmelserna om förskott på arv bygger på tanken att en arvlåtare vill behandla sina barn lika. Under förutsättning att inget om att gåvan inte skulle utgöra förskott på arv har angetts i gåvobrevet ska gåvan vid arvsskiftet avräknas från den del som din syster är berättigad till.


Men har han fått stugan och tomten som gåva, och helt utan att betala för den. Om gåvan betraktas som förskott på arv påverkas också fördelningen av kvarlåtenskapen mellan barnen när man dör. Värdet av gåvan räknas nämligen bort från det som barnet ska få i arv och gör att de andra barnen erhåller mer i arv än den som redan fått en gåva. Gåvor till barn presumeras utgöra förskott på arv (om inte annat visas). Gåvans marknadsvärde vid gåvotillfället skall då beaktas i bouppteckningen och vid arvskiftet, så att övriga barn erhåller lika mycket innan resten fördelas lika mellan barnen.


Man får räkna med att det tar minst några månader innan arvet betalas ut. Om den avlidnes finanser är komplicerade eller om arvingarna är oense kan det dessutom ta betydligt längre tid. De moment som ska utföras innan arvet betalas ut är en bouppteckning och arvskifte.


Bouppteckning Det första som ska skickas in är en bouppteckning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg