torsdag 12 december 2019

Samäganderättslagen bil

Se alla Volkswagens bilar och hitta din favorit. Läs mer om modellerna här! Kontakta oss så hjälper vi dig! En bil räknas däremot inte (i samboförhållanden) som bohag och ska alltså inte ingå vid en bodelning.


Samäganderättslagen bil

Men genom Högsta domstolens rättspraxis har en princip om så kallad dold samäganderätt fastställts som innebär att en sambo vid separation kan hävda sin rätt till viss egendom trots att det är den andre sambon som utåt sett står som ägare till den. Vem har rätt till bilen ? Lagen säger så här: Eftersom sambolagen inte omfattar bilar så är det den registrerade ägaren som har rätt till bilen. Susanne står skriven som ägare på bilen , så därför är bilen lagmässigt hennes, trots att hon bara betalat hälften av bilen. Hon behöver inte lämna tillbaka sin bil.


I § samäganderättslagen anges att om det finns två eller flera samägare till en lös sak, tillkommer varje ägare en lott. Enligt § samäganderättslagen förutsätter varje förfogande över det samägda godset enighet mellan delägarna. Ni ska alltså vara eniga kring om bilen ska säljas och dylikt. En bil räknas inte som samboegendom (en bil utgör ju varken bostad eller bohag) vilket betyder att bilen ifråga inte ska ingå i bodelningen. Vad detta innebär är alltså att sambolagen inte ger din dotter några rättigheter till bilen.


Samäganderättslagen bil

Däremot så finns det något som kallas för dold samäganderätt. Om två eller flera tillsammans äger egendom ( bil , båt eller hus etc.), regleras deras inbördes rättigheter och skyldigheter av bestämmelserna i samäganderättslagen , som instiftades för mer än ett hundra år sedan. Det innebär att hon kan ses som ägare till hälften av bilen.


Eftersom samäganderättslagen är tillämplig och inte sambolagens regler om samboegendom kommer inte det delade ägarskapet upphöra genom separationen. De fortsätter därför att äga bilen gemensamt om inte den ena köper ut den andra. Om samtliga delägare är närvarande vid auktionen och de är överens om att anta eller förkasta ett anbud som lämnas på auktionen, gäller deras beslut. Detsamma gäller för den gemensamt ägda bilen eller båten. Bilen eller båten: Här kan ni avtala om hembu alltså att en delägare som vill sälja i första hand ska erbjuda de andra delägarna sin andel.


Som delägare står du enligt lagen solidariskt för alla kostnader, till exempel parkeringsböter för bilen. I ett samboförhållande kan det vara speciellt viktigt att upprätta samäganderättsavtal för egendom som båda har förvärvat men endast en står registrerad på. Detta kan gälla exempelvis en bil som båda har betalat för men där endast en part står som ägare i bilregistret. Enligt § samäganderättslagen (samägL), se här stadgas att om flera personer är ägare till en lös sak (läs bil och båt) har de lika lott om inget annat förhållande kan visas. Vidare framgår det av § att förfogande med den samfällda egendomen ska ske med samtliga delägares samtycke.


Våra vanliga frågor och svar om samäganderättsavtal. Du har nytta av ett samäganderättsavtal om du äger något tillsammans med någon eller flera personer. Samäganderättslagen vid bodelning mellan sambor – Jag och min sambo ska separera och göra en bodelning. Nu har jag fått reda på att bilen som vi köpte tillsammans när vi var sambor inte ska ingå i bodelningen.


Vi betalade hälften var och det finns kvitton som kan bevisa detta. Varför har jag inte rätt till min del av bilen ? Enligt samäganderättslagen kan en delägare begära att den samägda egendomen ska säljas på offentlig auktion. Ansökan lämnas till tingsrätten.


Därmed ingår inte bilen i bodelningen. Utgångspunkten är då att den som är registrerad ägare har rätt till bilen. Att hen har varit med och betalat bilen vid köpet är dock något som talar för att det skulle kunna finns en samäganderätt till bilen , alltså att ni båda får anses ha sakrättsligt ägandeskap till bilen. Samäganderättsavtal mall används för att förklara samägandet av ett objekt och hur många procent respektive ägare har rätt till vid eventuell vidareförsäljning (se samäganderättslagen ). När två, eller fler, köper något ihop är det alltid den person som officiellt betalar för den som anses vara rättmätig ägare.


Min sambo hade fått bilen i present men modern stod fortfarande kvar som ägare. De hade heller aldrig någon tanke på att göra ett ägarbyte. För min sambo kan ju säga hon bytte in bilen för hon önskade bli samägare och det kan jag ju som ägare av bilen förstå, tyvärr. I kapitel behandlas den norska motsvarigheten till samäganderättslagen , nämligen sameigeloven, där relevanta aspekter i sistnämnda lag lyfts fram och jämförs med samäganderättslagen.


Samäganderätt, gemensamt ägande av sak (såsom lös egendom, fastighet, aktie, obligation) som inte utgör bland annat bolagsförhållande eller samfällighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg