onsdag 25 december 2019

Sterilisering av föremål

Sterilisering av medicinsk utrustning i Etiopien. När åtgärden innebär att endast patogena mikroorganismer tas bort, kallas det desinfektion. Skillnaden mellan desinfektion och sterilisering är graden av hur mycket och vilka typer av smittoämnen som tas bort eller dödas.


Enkelt uttryckt så dödar sterilisering alla mikroorganismer, medan desinfektion inte gör det utan endast minskar mängden skadliga mikroorganismer. Vid en sterilisering gör urologen ett 1-centimeter långt snitt i övre delen av pungen, tar fram sädesledaren, delar den och avlägsnar en bit.

Därefter knyts sädesledaren ihop med hjälp av tråd eller så bränns änden på den. Snitten i huden sys ihop. Operationen tar ungefär trettio minuter. Kurser i detta ämne syftar till att ST-läkaren utvecklar sin kompetens om metoder för rengöring, desinfektion och sterilisering av ytor och föremål inom vården, för att kunna ge råd och rekommendationer om hur och när dessa metoder ska användas.


Ett föremål behöver vara sterilt endast om det ska föras in i delar av kroppen som vanligtvis inte står i förbindelse med yttervärlden genom att hud eller slemhinna penetreras. Rengöring, desinfektion, sterilisering. Enbart rengöring är ett bra sätt att minska antalet smittämnen.


Desinfektera ytor vid spill av kroppsvätskor.

Före en sterilisering måste föremålen vara desinficera rengjor granskad och märkt. Det finns tre olika metoder av sterilisering : Värmesterilisering - autoklavering: föremålet upphettas till med torr vattenånga till över 120. Väteperoxidens molekyler omvandlas med hjälp av radiovåg till plasma efter steriliseringsfasen, detta för att slå sönder väteperoxidens molekyler till vatten och syre. Det finns mycket som tyder på att den romska gruppen ”resande” var särskilt utsatt för sterilisering. Kvinnlig sterilisering Så går operationen till.


En kvinnlig sterilisering är lite mer komplicerad än den manliga men kan göras på två sätt. Eftersom att äggledarna sitter inne i kroppen kan man antingen utföra steriliseringen med en titthålsoperation där man går in och klipper av äggledarna. Desinficering och sterilisering görs där det finns icke synlig smuts och bakterier och i regel före vört eller öl ska komma i kontakt med ytan. Desinficering räcker för det mesta i hembryggarsammanhang och då dödas över av skadliga bakterier medan sterilisering istället dödar allt levande och gör ytan steril. RENGÖRING OCH STERILISERING AV INSTRUMENT OCH INSTRUMENTUPPSÄTTNINGAR FRÅN BIOMET 3i.


Kirurgiska instrument och instrumentlådor riskerar att skadas av en rad olika orsaker, såsom långvarig användning, felaktig användning eller ovarsam hantering. All utrustning måste hanteras varsamt så att den bibehåller sin funktion. Henrik Nilsson Birte Oskarsson Annette Willner Tuula Cammersand Ett särskilt tack till Lennart Sjöberg och Lena Nilsson som deltagit i arbetet som inbjuden expertis. Det är viktigt vid rengöring att alla räfflor och spår i föremålet borstas ur.


Skölj i varmt vatten och torka sedan med ren handduk eller låt lufttorka. Med sterilisering menas att material av olika slag görs absolut fria från smittämnen, alltså även sporer. Om du kom hit via en länk i en annan artikel, gå gärna tillbaka dit och korrigera länken så att den pekar direkt på den sida som länken avser.

Det är också bra om autoklaven valideras av leverantör eller tillverkare. Vid fotvård räcker det med att sterilisera instrumenten i torrsterilisator och därefter förvara föremålen separat på torrt och dammfritt ställe så att de inte kan förorenas. Observera att torrsterilistator endast ger höggradigt rena instrument, inte sterila. Ett sterilt föremål har ingen levande mikroorganismer närvarande medan desinficerad objekt har mindre belastning av mikroorganismen.


Vidare tar handboken upp anmälan, tillsyn och egenkontroll enligt miljö-balken, lagstiftning inom området, de myndigheter som har ett ansvar när det gäller denna typ av verksamhet samt nationella mål. Jag har en dum fråga känns det som, som jag har. Ytan på bräckliga föremål som intryck desinficeras i allmänhet än steriliseras.


Det eliminerar emellertid bara en bestämd omfattning av mikroorganismer. Men låt oss konstatera att endast smuts! När det gäller bakterier, virus och svampar, är detta förfarande inte mycket hjälp. Nu vet du allt om sterilisering av instrument.


Det kan i detta sammanhang framhållas, att den omständigheten att, sedan anmälningsplikt vid sterilisering av rättskapabla införts, intet sådant fall av sterilisering blivit föremål för rättslig prövning (och att ej heller något av de tidigare sporadiska fallen kommit under domstols behandling) ej får anses tyda på att en laglig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg