söndag 12 februari 2017

Genusfrågor

Här samlar vi alla artiklar om Genusfrågor. Fler artiklar hittar du i följande artikelserier: Könad vetenskap, Bryta pojknormen och Larsson läser. Det senaste om Genusfrågor. Läs nyheter, artiklar och se tv-klipp om Genusfrågor på Aftonbladet.


Genus (engelska gender), även Socialt kön, är ett begrepp som används för att urskilja vad som formar kvinnors och mäns sociala beteende. Svedlin tycker att genusfrågor borde tas upp längs med studierna, inom de flesta områden inom utbildningen.

Eftersom genusfrågor är något som genomsyrar hela vår vardag och alla samhällsnivåer tror jag inte att man kan genomföra en kurs och tänka att det är färdigt behandlat, säger Svedlin. Krönika Klunga eller kantboll. Eller är den goda stämningen konsekvensen av ett rättvisare. Följ och läs alla nyheter om Genusfrågor. Med Omni får du alltid fördjupning om det som intresserar dig mest.


Med mobilappen kan du dess. Här jobbas det _mycket_ med genusfrågor och har gjorts i ett par år nu. Barnen bemöts lika, oavsett kön.


Visst känns det ibland att det är ok för killar att busa mer fr att de är KILLAR, och att tjejer sitter stilla o pysslar för att de är TJEJER men det är inte förskolepersonalen utan många föräldrar som är kvar i det tänket.

Manspread” och genusfrågor i Handels konstsatsning Genom satsningen Art Initiative ska konsten bli en naturlig del av Handelshögskolans miljö och påverka studenterna till att bli bättre beslutsfattare. Rent allmänt är det ju så att eleverna i dag har en helt annan medvetenhet kring genusfrågor och kan slänga sig med begrepp som jag själv aldrig hade hört talas om i deras ålder. Det ger tillförsikt inför framtiden. Skolan är inte en könsneutral arbetsplats, vare sig för elever eller för lärare. Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för.


Det här är en förgreningssida, som består av en lista på olika betydelser hos artikelnamnet. Om du kom hit via en länk i en annan artikel, gå gärna. Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.


Vi främjar hållbara villkor för forskning och utbildning genom kunskap om genus och andra. Pedagogiska insatser avseende jämställdhet bland personal och elever på Niketo. Niketo har som arbetsplats ett dubbelt ansvar för. I samband med att förskolan fick en läroplan började pedagogerna på ett nytt sätt arbeta med värdegrundsfrågor och ägnade i två år alla personalmöten åt det. Diskussionerna ledde vidare till barns inflytande och de upptäckte att om man ska arbeta med barns inflytande är det nödvändigt att jobba med genusfrågor.


Inte sällan hävdas det att det är låg status att forska om ämnen som mest berör män och genusfrågor. Oavsett om det ger hög eller låg prestige att forska om mäns roller och möjligheter i samhället behöver ökad forskning på området komma till stånd för att man och kvinna ska bli jämställda. Genus i museer är en förening öppen för alla med intresse för genusfrågor i museers verksamheter.


Marelli talar gärna om genusfrågor och menar att branschen är både gammalmodig och svårföränderlig. Han tycker att vi svenskar har en för gammalmodig syn på bosparandet. Själv sitter jag med en sorgsen och gammalmodig längtan efter en litteratur som strävar mer efter att förena än efter att särskilja.

Lärosätena kan och ska ändå börja med sig själva. KTH antar Eriksson och Årströms utmaning att utbilda ingenjörer medvetna om genusfrågor och jämställdhet och som kan jobba för att eliminera problemen i dagens samhälle! Gustav Amberg, vicerektor för jämställdhet på KTH.


Anna Wahl, professor i Genus, organisation och ledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg