måndag 20 februari 2017

Hur skriver man över en fastighet

Har du köpt eller fått en fastighet ? Då behöver du göra en ansökan om lagfart. Det gör du genom att ansöka om att bli registrerad som fastighetens ägare, till fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet. Svar på frågan om hur man gör i det fall man vill överlåta en del av en fastighet till sin maka eller make.


Hur ger man bort en fastighet utan att behöva betala skatt?

Kan man ge bort en tomt i gåva och slippa skatten? Hur undviker man kapitalvinstbeskattning vid överlåtelse av fastighet ? Det kan finnas många anledningar till att man vill ge bort en fastighet. För att skriva över din halva av fastigheten finns det två möjligheter för dig, antingen att du säljer din del eller att du skänker din del av fastigheten till din sambo. Vid en försäljning av fastigheten kommer det att tillkomma kostnader för dig i form av vinstskatt för fastigheten.


Om du vill skriva över din fastighet på dina barn måste de ansöka om lagfart och därmed bli lagfarna ägare. För att kunna ansöka krävs bland annat en överlåtelsehandling.

Om du vill skänka fastigheten till dina barn skall ni upprätta ett gåvobrev som både du som givare och dina barn som mottagare skriver under. Vid gåva av fastighet anses gåvan bindande när gåvobrevet undertecknats av både givare och mottagare. Ett löfte om att ge bort en fastighet gäller inte, inte ens om det gjorts i skriftlig form. Den som vill ge bort en fastighet som är ersättningsbostad ska normalt återföra eventuella uppskovsbelopp.


När man skall föra över egendom mellan makar är det viktigt att överlåtelsen uppnå s. Detta för att dina eventuella borgenärer inte skall kunna utmäta huset för dina eventuella skulder. Lösa bolån eller flytta över till en annan person. Bolån för en fastighet eller lägenhet skrivs inte av automatiskt när en person dör.


Sådana lån ska antingen lösas ut eller flyttas till en annan person. Om det finns skulder för en fastighet måste ni kontakta banken som har lånat ut pengarna och ta reda ut hur lånen kan lösas. Hur detta ska ske kan du läsa mer om på lantmäteriets hemsida.


Med tanke på att det är din exfru som ska ta över hela ägandet är det hennes ansvar att ansöka om lagfart. Avtalsservitut kan skrivas in i fastighetsregistret. På så sätt kan man säkerställa att servitutet kommer att gälla även mot en ny ägare till den tjänande fastigheten.


Inskrivning sker genom en skriftlig ansökan till Fastighetsinskrivningen här på Lantmäteriet. Det är mycket viktigt att du här skriver in värdet på rätt sätt.

Hur du gör i olika situationer beskrivs nedan. För den säljare som ensam äger fastigheten anges alltid 1procent som Ägd andel. Det gäller även då enbart en av två makar äger hela fastigheten som ska säljas.


Som fastighetsägare kan du belåna eller pantsätta din fastighet för att låna pengar av en kreditgivare, till exempel en bank. Lantmäteriet beslutar och skriver in det belopp som inteckningen ska ha i fastighetsregistret och utfärdar ett pantbrev som bevis för inteckningen (datapantbrev eller skriftligt pantbrev). Ett gåvobrev är ett lagligt bindande dokument där givaren kan bestämma över en gåva och hur den ska användas.


Det finns överlåtelser som är av blandad karaktär där en viss del kan anses som gåva och en viss del som försäljning. Det saknar betydelse hur man själva har betecknat överlåtelsen. Att gåva till ditt barn kan påverka det framtida arvet är en fråga få reflekterar över när gåvan ges. När du skriver gåvobrev hos oss online guidas du genom alla relevanta frågor med förklaringar till hur varje val påverkar din situation.


Om du planerar att ge en gåva till dina barnbarn och barnbarnens föräldrar lever vid ditt. I Sverige så måste man registreras i ett fastighetsägarregister då man köper eller tar över en fastighet. Det här är en mycket gammal procedur som har tillämpats i Sverige under flera hundra års tid. Enligt lagen, jordabalken, så måste man söka lagfart då man har köpt eller på annat sätt blivit ny ägare av en fastighet. Det betyder att den som ger bort en bostad får skatta fram eventuellt uppskov.


Ibland vill man kombinera gåva av fastighet med ett vederlag, i form av kontanter, en skuld eller en revers, från mottagaren. Ett pantbrev är ett bevis på att det finns en inteckning i fastigheten. Pantbrev kan utfärdas både i pappersform och som datapantbrev (digital form).


Idag är det vanligast att man ansöker om datapantbrev, både av säkerhetsskäl men också för att alla stora banker är anslutna till pantbrevssystemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg