onsdag 15 februari 2017

Kvinnans ställning i iran

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. I Iran är det inte lagstiftningen som är det största problemet utan kulturen. Det är det största problemet, säger Sherkat.


Shala Sherkat hoppas få publicera sin tidning igen. Amineh Kakabaveh har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att stärka kvinnors allmänt rättslösa ställning i det iranska rättssystemet och i fängelserna. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorsöner, sina systersöner, närstående kvinnor , dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor , eller barn som ännu inte har begrepp. Men efter diktaturens fall har kvinnans ställning försämrats.


Många som aldrig tidigare burit slöja känner sig nu tvingade att göra det. Bilden är från en gata i Bagdad. Detta är ofta på grund av att kvinnor har dålig tillgång till utbildning och vilka slags arbeten kvinnor traditionellt har haft. Nationalförsamlingen är i de flesta länder ansvarig för att anta lagar och beslutar om många viktiga saker, och det är ett stort problem att kvinnor hålls utanför.


Tuffa villkor för Irans utbildade kvinnor. Irans kvinnor är i majoritet på landets universitet. Men på arbetsmarknaden möter kvinnorna fortfarande motstånd. Endast var femte person som arbetar är en kvinna.


Men många unga kvinnor vill inte nöja sig med att vara hemmafruar. För att kunna röra sig fritt utan hijab har kvinnor hittat en metod som verkar underlätta: De klär sig som män. Iran är en regional stormakt och har en viktig ställning i den internationella energisäkerheten och världsekonomin som ett resultat av landets stora reserver av petroleum och naturgas. Iran är hemvist för en av världens äldsta kontinuerliga civilisationer.


Rate climate actions and stay updated on the climate crisis. Give climate love #128154; , suggest climate ideas #128161; and give climate warnings ⚠️. Islam stärkte kvinnans roll när hon inte längre sågs som ett lösöre att överföra från far till make. De blev lika mycket värda som män, med både rättigheter och skyldigheter att ta hänsyn till. Tyvärr faller muslimska kvinnor ofta offer för kulturella avvikelser och en för islam och Koranen främmande kvinnosyn.


I februari i år presenterades ett nytt lagförslag i Irak, den så kallade Jafaarilagen, som legaliserar tvångsäktenskap av barn. Om lagen träder i kraft kommer den att få förödande konsekvenser för flickor och kvinnor i Irak. Uppenbarligen hade hon knappast fått några rättigheter att beskydda sig och uppehålla sin värdighet och sitt värde i det islamiska samhällets ögon. Ty vi har sett tidigare i vår diskussion, hur islam definitivt minskar kvinnans ställning i samhället.


Saeede Haddadi var under många år hemmafru. Om vi överlåter kvinnans naturliga ställning till glömskans värl gör vi inte henne mer mänsklig då? Likgiltigheten mot den naturliga och medfödda ställningen hos kvinnan har medfört våldet på hennes rättigheter. Situationen är faktiskt den precis motsatta. Om mannen konfronterar kvinnan och säger Nu är du en, och jag är en.


Våld och diskriminering mot kvinnor är inte så ovanligt som det borde vara, även om Kina knappast utmärker sig särskilt på kartan i det avseendet. Alexandra Karlsdotter Stenström, fältrepresentant i Libanon för organisationen Kvinna till Kvinna. Många av dem har varit i en situation tidigare där de inte har haft försörjningsplikt och sen när huvudförsörjaren försvinner på grund av krig så blir de mer sårbara.


Kvinnor hamnar i en väldigt sårbar position.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg