fredag 12 oktober 2018

Hur laga läckande tak

Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS.

Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Boka Lagas Aegean Village och spara upp till med Agoda! Så, hur lagar man bäst denna typen av läckage?


Det är svårt att utifrån helt lokalisera vart skadan finns. Nån som har egna erfarenheter av att laga eterinttak? Om i fall ett helt nytt tak skulle bli enda lösningen, vad kan man räkna med att det skulle kosta för ett tak på ca 120kvm.

Stilmässigt skulle papp, plåt eller shingel fungera. Ett mer konkret bevis kring statusen taket håller är om man ser att det plötsligt börjar komma in vatten i huset och gällande ett sådant scenario så finns det – faktiskt! Du kan nämligen laga ett läckande tak på egen hand och vi tänkte gå igenom hur du initialt ska agera. I den här artikeln hittar du tips om vad du bör tänka på när yttertaket läcker.


När skadan redan är skedd och taket släpper in vatten i bostaden, bör du handla snabbt för att förhindra ytterligare förödelse. Du bör också genom att göra regelbunden översyn, vara uppmärksam på även små förändringar. Speciellt om det är ett tak som läcker. Både byggnaden i sig och det som finns däri kan få mycket kostsamma skador om vatten får rinna in.


Seal-a-leak är ett kit innehållande precis det som behövs för att täta en akut läcka eller utföra en mer långsiktig tätning av läckan. Sv: Hjälp med läckage i taket. Hej de lättaste sättet är nog att ta sikaflex och aluminium och limma fast plåtarna om skadorna är mittpå typ utan att skruva eller popnita för att undvika mer hål nästan som du lagar en punka på cykeln,lycka till men det vore bra om du kunde ta reda på vad som läcker en lucka eller skarv eller mitt på.


Hur mår ditt tak egentligen? Har du ett papp, plåt- eller eternittak som är äldre än fem år är det hög tid att göra en kontroll. Ingen försäkring ersätter läckageskador som orsakas av bristande underhåll. Väntar du för länge kan skadorna bli mycket dyrbara, dessutom riskerar du att få lägga om hela taket.


Om man tänker ett steg längre fram, så lär man väl byta taket någon gång. Ju längre tiden går desto tunnare och sprödare blir plattorna. Om man dessutom kladdat massa klegg på dem, hur ska man få bort plattorna?

Det är viktigt att den rörs om ett par gånger innan för annars är det nästan bara lösningsmedel du penslar ut på taket. Snåla inte utan smeta på. Lägg väven på takmassan.


Var försiktig så du inte skadar taket om du tar bort is eller skottar. Kontakta alltid en takläggare om du tror att taket läcker. Yttre lagret ska stå emot vind och nederbörd.


Tak kan se ut och vara konstruerade på många olika sätt, men några grundläggande saker har de flesta taken gemensamt. Ett läckande tak kan på sikt leda till att såväl yttertak som innertak måste bytas ut i sin helhet. Trasiga takpannor och pappbitar som lossnat är de i särklass vanligaste källorna till läckage. Denna typ av läckage är tämligen lätta att upptäcka och förebygga. Detta kan leda till att felaktiga åtgärdsarbeten vidtas, som ofta är helt onödiga utan att ha någon inverkan på läckaget.


Många gånger har man dessutom lagt om hela tak för att komma tillrätta med ett läckageproblem. Att då sedan vid nästa regnoväder se hur det bildas droppar i innertaket är en påfrestande upplevelse. Tak med takpapp läcker – hur laga om man inte vet. Här hittar du bra och värdefulla tips vid läckande tak och vad du ska göra och bör tänka på om yttertaket läcker i huset. Om du har ett papptak bör du vara extra observant om pappen börjar lossna i någon skarv.


Laga skadan genast med pappspik och asfaltklister. En läckande hängränna ska lagas så fort du upptäckt felet. Risken är annars att vattnet ställer till med allvarliga skador både i väggen och inne i huset. Vill du inte byta ut hela rännan, så får du här två hållbara lösningar.


Naturligtvis måste man skilja på äpplen och päron här. Ett kraftigt läckande tak eller ett tak som läcker från flera olika ställen ska man se som klara indikatorer på att det är dags för ett byte och där. Plåttak, papptak, plasttak, tegeltak eller betongtak – det finns många olika typer av tak. Tegel är det klassiska materialet för tak.


Betongtak är ett billigare alternativ till tegelpannor. Oavsett vilken typ av tak du väljer så måste taket underhållas, skottas och ibland bytas ut. Här kan du läsa allt du behöver veta om tak. Ditt papptak eller din takpapp håller så klart bäst om du även underhåller det. Det gäller alltså att hålla koll på ditt tak och underhålla det innan det börjar läcka in.


Om du ska underhålla din takpapp använder du asfaltsmassa och asfaltsprimer, som du stryker ut på taket. Gör det en solig vårdag, så är takpappen mer flexibel. Vi har utförliga beskrivningar kring hur du själv monterar en takränna, utan att du behöver göra om allt. Rännkrokarna som håller takrännan kan ex.


Ska du lägga ett nytt tak så visar vi dig också hur du fräser ner rännkroken i undertaket, innan det läggs på takpapp. Hur som helst så ringde jag på hos några grannar lite längre bort som har ett liknande tak. Jag såg nämligen att de har målat alla skarvar med någon svart sörja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg