fredag 27 september 2019

Runskrift

Det finns en runrad som används av nutida runristare. Den stämmer med bokstäver i modern svenska. De vikingatida runraderna passar bara till bokstäver. En utvidgad runskrift , anglofrisiska eller anglosaxiska runor, med tecken (senare utvidgat till 33), brukades från 400-talet och spreds.


Runinskrifterna är de äldsta bevarade originaldokumenten på svenska och en viktig länk till forntiden.

Runor var nordbornas första alfabet. Bokstäverna eller rättare sagt runorna ristades i trä, ben eller sten. De äldsta runristningarna i Norden är från början. Runorna skrevs oftast som i en slinga, ibland även format som en orm eller drake. Stavlösa runor är också ett sätt att teckna.


De liknar den vanliga runskrift en. Nu kan du skriva med runor direkt på datorn. Instalera typsnitt och fonter gratis här.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner. Jag får väldigt, väldigt många brev från besökare på Grimners Runor, med frågor om runor. Hur ska jag skriva mitt namn med runor?


Lös korsor hitta ord. Om du skall översätta det Latinska alfabetet till runskrift så använder du dig av Futhark. Runskrift är inte ett språk. Arketyperna i runorna associeras med de nordiska gudarna. Hjälp till genom att skicka in en betydelse!


Tänk på att vi endast publicerar vettiga betydelser så skriv så korrekt du kan. Regeringen utreder för närvarande möjligheten att förbjuda användning av fornnordiska runor. Enligt uppgift är det justitieminister Morgan Johansson (S) som. Jag sitter o funderar på en tattuering som jag vill ha i framtiden. Nu är de så att jag skulle behöva nån sida på nätet me run-skrift.


Vi använde en svart krita som vi drog liggande över pappret. Vi hade ett vanligt bord som underlag, men vill man ha ytterligare effekt kan man testa att göra. Flera gratis bilder på olika områden.

Hittar du inte det du. På Nationalmuseet i Köpenhamn står en runsten från Sørup på Fyn. Ingen har hittills lyckats tyda inskriften. English see below) Lite berättelser från vikingatiden.


Materialet kommer från en serie som heter Sveriges Historia - en storsatsning av TV4. Runinskrift är en text som skrivits med runor och som hör hemma inom det germanska skriftsystemet. Runalfabetet har förmodligen haft sin förebild i det latinska.


Gåtan med runskrift löst. Experter har gått bet, men nu har arkeologen Ulf Danell en teori om runskriften i Hardeberga kyrka. Det var visst en tokig bonde som gick omkring och spred förfalskade fornfynd i Vöråskogarna.


Jag hade aldrig hört talas om Vörå runstenar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg