måndag 9 september 2019

Välja yrke

Få förslag på yrken som passar dig och dina intressen. Frågorna baseras på RIASEC-modellen, en av de mest använda yrkesvägledningsteorierna. Här finns de digitala tjänsterna.


När du behöver rekrytera. Vi hjälper dig hitta kompetens!

Eller dyk direkt in i våra fakta om yrken , framtidsutsikter och lön som du hittar i Yrken A -Ö. Sacos förbund är experter på högskoleyrken och svarar gärna på dina frågor. Vi vill även sprida kunskap om vilka yrken och branscher som behöver bredare rekryteringsunderlag i framtiden och vilken typ av utbildning man kan välja för att jobba inom yrket eller branschen.


Klicka runt och låt dig inspireras, kanske leder det till ett yrke eller utbildning som passar din framtid! Tycker du att det är svårt att hitta rätt i utbildningsdjungeln? Gör vårt yrkestest och få en fingervisning om vilken utbildning och vilket yrke som kan passa.


Våga välja yrke syftar till att bidra till jämställd skola och arbetsliv.

Detta verktyg är till för dig som möter studenter i olika åldrar i din roll som lärare, studie- och yrkesvägledare, handledare, rektor eller verksamhetschef. I Välj och planera kan du göra övningar som hjälper dig att lista ut vilka utbildningar som kan passa dig. Vägar genom utbildningssystemet Så här fungerar svenska utbildningssystemet Här kan du läsa om hur utbildningssystemets olika delar med grundskoleutbildning, gymnasieutbildning och utbildning för vuxna hänger ihop. Har du valt fel yrke ? Det är inte ovanligt att välja sin karriär på grund av andra orsaker än ett genuint intresse, eller också har intresset du en gång hade slocknat.


Kanske valde du den karriär dina föräldrar önskade åt dig eller utifrån vad som efterfrågades på arbetsmarknaden när det var dags för dig att börja jobba. Uppdraget är med detta slutfört. Välja yrke Många unga söker arbete samtidigt som många arbetsgivare är oroliga för sin kompetensförsörjning. Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande. Känner du att du översköljs av information om olika utbildningar men att det gör dig ännu mer osäker på ditt val?


Gör Arbetsförmedlingens intressetest för att få förslag på vilka yrken och utbildningar som passar dig. Vissa test är snabba och lättsamma, andra går mer på djupet och tar en stund att genomföra. Men vilket du än väljer är det smart (och kul) att göra ett eller flera test och få förslag på yrken som kan passa dig.


OM jag var ungdom idag och stod i vägvalet att välja mitt yrke , hur skulle jag tänka? Jag tänker ju nu då med erfarenhet av snart år i livet annorlunda, så egentligen är svaret oväsentligt. Beställning av Sacos studievalstrycksaker.

Skolor och vuxenutbildning får beställa gratis till sina elever. Hur ska jag välja yrke ? Jag har alltid tjänat uselt, jobbat som receptionist och hoppat runt i vården som uska - jag är urless på att ständigt ha en dålig ekonomi! Nu är jag år och har bestämt mig att börja plugga! Jag är främst intresserad av konstnärliga jobb, och där är arbetsmarknaden USEL.


Studera till ett yrke. Om du är intresserad av ett specifikt yrke behöver du ta reda på vilka krav på utbildning som finns i den branschen. Här är några tips på hur du går tillväga. I Hitta yrken finns information om olika utbildningsvägar till olika yrken.


Kontakta en arbetsplats där du vill jobba i framtiden. Berätta för ungdomar som ska välja yrke att ni är en attraktiv arbetsgivare. Inspirera dem att välja en inriktning som ger viktig kompetens som ni behöver. Visa vilka möjligheter ni erbjuder och vad ni efterfrågar i en kanal som når ungdomar.


Det är också märkligt att Kommunal återigen väljer att beskriva bussföraryrket som ett yrke med närmast slavliknande arbetsförhållanden. Att arbeta i vården är i grunden ett moraliskt yrke som kräver en tydlig etisk kompassriktning. Hans yrke när han återvänt kom att bli tjänsteman i oljebranschen. Vill du hjälpa andra att välja yrke och utbildning?


Då kanske jobbet som studie- och yrkesvägledare skulle passa dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg