torsdag 5 september 2019

Vad är maxpuls

I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om vilopuls, maxpuls , och pulsträning! Räkna ut din maxpuls , lär dig vad pulsträning är och mer! Maxpulsen är det maximala antal slag som ditt hjärta kan slå per minut. Din maxpuls beror på arvsanlag men avtar i takt med att du blir äldre.


Maxpulsen säger inget om hur bra kondition eller hur vältränad du är utan bör istället användas som en referens när du pulstränar.

Mkt informativ o seriös artikel. Skidor: 1och löpning 198. Cykling: 2och simning 187. Intressant att läsa att maxpuls kan gå ned ju mer tränad man är.


Denna tes går ju stick i stäv mot att maxpuls skulle vara en ärftlig egenskap. Detta är uppenbart orimligt. För att få svar på hur högt du kan pressa din egen puls kan du göra ett sk maxtest.

Ifall du lyckas pressa dig så mycket att du når absolut maxpuls vet jag inte om det är vare sig möjligt eller troligt men du får en mer verklighetstrogen maxpuls än 220-ålder. Vilopulsen kan också vara svår att få fram, eftersom det inte alltid som du är i vila och helt avslappnad när du ska ta pulsen. Med detta vill jag inte säga att du mätt fel, men att det kan vara svårt att få fram säkra värden. Du har rätt i att 2i maxpuls är mer än det vanliga för en 35-åring.


Det betyder att medelvärdet på hur människor avviker från den förväntade maxpulsen (220-ålder) är hög och de individuella variationerna kan därmed vara riktigt stora. Maxpuls är individens maximala puls vid en viss ansträngning. Maxpulsen används som referens av intensiteten i olika träningsprogram för konditionsträning.


Med maxpuls menar man inte den absoluta maxpulsen, som förmodligen inte går att mäta upp på rimligt sätt, utan den högsta puls man kommer upp i en specifik gren. I en bemärkelse kan definieras maxpulsen som antalet gånger ett hjärta kan säkert slå på en minut. I verkligheten visar olika individer upp relativt stor variation i maxpuls. Det beror också på vilken övning du gör och hur passar du redan är. Kolla in denna hemsida.


HRR) i stället för procent av maxpuls. De har därför kommit fram till en ny formel som skulle vara mer exakt. Prova den, men var uppmärksam på att maxpulsen är mycket individuell.


En genomsnittlig vilopuls ligger på mellan och cirka slag per minut och påverkas av olika faktorer, varav de två största är hur vältränad du är och om du röker eller snusar.

Vad är en normal vilopuls? Nikotin får vilopulsen att gå upp och en god kondition gör att den går ner. Det bästa sättet att ta reda på vad du har för maxpuls är att göra ett maxpulstest.


Pulsen, som är en direkt spegling av kroppens aktivitetsgra är som allra lägst när du ligger ner och är helt avslappnad. För att komma ner till din vilopuls måste du ligga ner och slappna av i upp till minuter. När du börjat känna sin kropp så väl att du vet vad den klarar av träningsmässigt kan du försöka stegvis öka din träningsdos.


Nu kan du testa och försöka hitta den konditionsidrott och träningsform som passar dig bäst. Den som helt enkelt är lättast att utföra, som är roligast och dessutom ger mest personlig nytta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg