tisdag 24 september 2019

Ven artär

Vener (latin: sing. vēna, plur. vēnae) är blodkärl som leder blod till hjärtat. Anatomiskt karaktäriseras venerna av en tunnare muskelvägg (förutom lungvenen som transporterar syrerikt blod från lungorna till hjärtats vänstra förmak) jämfört med artärerna , som leder blodet från hjärtat. Blödningar från artärer kan därför ge farliga blodförluster på förhållandevis kort tid. Artärernas motsats är venerna som för tillbaka det syrefattiga blodet till hjärtat från kroppens celler, och det syrerika blodet från lungor till hjärtat. Funktion av artärer artärerna , som är större än vener , forslar blod bort från hjärtat för att ge syre och näring till kroppen.


Eftersom arteriellt blod är berikad med syre, det är ljust röd.

Funktion Veins Efter blod är slut på syre och näringsämnen, är det transporteras tillbaka till hjärtat genom venerna. Blodkärl är en integrerad del av blodomloppet, som överför syre och viktiga delar av livet runt kroppen och tar bort avfall. För att kompensera mot detta högre tryck är artärväggen i regel mycket tjockare än venväggen.


Artärerna transporterar blod med ett högre blodtryck än venerna. Ofta går två djupa vener bredvid varje artär. Venerna är antingen djupa eller ytliga. De ytliga venerna reglerar kroppstemperaturen. Venolerna övergår sedan till vener som leder blod till hjärtat.


I venerna hos människan är trycket väldigt lågt och i motsats till artärerna saknar blodflödet i venerna pulsationer.

Välj i första hand någon av de ytliga vener som finns i mitten av armbågsvecket. Det går också bra att använda vener på handryggen. Att en artär har syrefattigt blod och en ven syrerikt blod gäller både lungkretsloppet och navelsträngens blodkärl.


En artär har alltid arteriellt blod och en ven venöst blod. Proceduren avslutas med angiografi av truncus coeliacus och a mesenterica superior med avsikten att påvisa eventuell fyllnad av blödande artär via kollateraler. Vad är det för skillnad på ven, artär och kapilär? Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst.


Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Vener går till hjärtat och bär med ett undantag (lungvenen) med sig syrefattigt mörkrött blod. De ligger ytligt och blodet pulserar inte i dem. Artärer går från hjärtat och bär med ett undantag (lungartären) med sig syrerikt ljusrött blod.


Artärer ligger djupare i kroppen, eftersom de måste skyddas. Det vetenskapliga underlaget är inte lika starkt när det gäller att fastställa förträngningar i underbenets artärer. MRA utan injicerat kontrastmedel har en diagnostisk säkerhet som är likvärdig med konventionell arteriografi för att med säker­het kunna bekräfta eller utesluta kärlsjukdom i artärerna i lår och underben. Vener nära hudens kan uppvisa dessa symtoMer röd hud över den drabbade venen. Smärtsam, svullnad eller inflammerad hud över påverkad ven.


Ven som är smärtsam eller svår att röra vid. Symtom på blodproppar kan variera beroende på var de befinner sig i kroppen.

Beskrivning benet artär bypass-transplantation. I denna operation, för att användningen av det konstgjorda röret eller en ven skapa en pulsåder bypass en blockerad ben. Blockering av artärerna i benen, vanligen, orsakas av ansamling av plack (plack) på sina innerväggar.


Vid kronisk hemodialysbehandling krävs en bra blodaccess och om möjligt väljs AV- (Arterio-Venös) fistel i första hand. AV-fisteln görs vanligen på underarmen eller överarmen, i sällsynta fall på lårets insida. Den anläggs genom att en artär kopplas samman med en ven. Ibland används ett så kallat stasband. Det spänns åt över armen och gör så att venerna syns tydligare för den som ska ta provet.


Efteråt sätts en plåsterlapp över stickhålet och plåstret kan tas bort efter någon timme. Stick i en artär – arteriellt blodprov. Ett blodprov i en artär är ett ovanligt blodprov. Skapa konto med e-post. Fyll i din e-postadress och ett valfritt lösenord för att skapa ett konto.


Du kan sedan börja spar ord i egna listor direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg