fredag 27 september 2019

Svalbard soluppgång

Svalbard soluppgång

Här hittar du solens upp och nedgång, dygnsläng förändring senaste dygnet. De fotografiska begreppen blå. Förutom lokal tid hittar du även tidsskillna soluppgång och solnedgång för dessa platser!


Normalt ligger temperaturen därför i en viss månad i intervallet mellan den genomsnittligt högsta och lägsta temperatur. Be prepared for the day. Solens upp och nedgång beräknas enligt en matematisk formel och beroende på hur man definerar de ingående parametrarna i denna formel, kan de olika tiderna. Vädret i Hornryggen idag, i morgon och upp till 15-dygnsprognos. Temperatur, vin nederbör väglag och mycket mer väderinformation.


Resan har börjat och vi har hunnit avverka 1nm sedan vi kastade loss i söndagskväll. Idag seglade vi under Ölandsbron kl 12. Så vackert kan dagen öppna sig och inbjuda till Zodiacutflykt.


Nordkap (eller Nordkapp, som man skriver på norska) ligger långt upp i västra Finnmark, just där Atlantens och Norra ishavets iskalla vatten möts. Första stoppet blir på Prins Karls forlan Poolepynten, där vi fått tips från Fredrik Granath att det ska finnas en valrosskoloni. Svalbard och Jan Mayen ☔ dagar detaljerad prognos. Mobiltäckningen försvinner, Longyearbyen är snart ett minne blott, den arktiska tystnaden infinner sig och ingen vet om vad som väntar runt hörnet.


Praktfull soluppgång över den fördelade isen, som efterhand gnistrade allt vitare under blå himlen med lätta skyar. Polstjärnan står alltid i zenit över nordpolen. Havsisen är lika viktig i de polara områdena som jordmånen är för lantbrukaren. Detaljerad 1-15-dygnsprognos i morgon, i dag, i kväll, i natt.


Nu har vi kommit hem och hunnit anpassa oss efter livet i staden. Under de månader vi tillbringade till havs har vi varit med om många händelserika stunder. Grafen visar de genomsnittligt högsta temperaturerna i Longyearbyen (vanligtvis det värde som uppmätts mitt på dagen) och de genomsnittligt lägsta temperaturer (vanligtvis tidpunkten just innan soluppgång ). Polarnatt i Sydpolen på Antarktis. Vill du uppleva magiska vyer, arktiskt djurliv, midnattssol och framförallt fantastisk skidåkning?


Dagarna fylls med toppturer på olika platser med puder, vårsnö och orörda åk som slutar vid strandkanten. Den här bilden är tagen på eftermiddagen på bergen mittemot Longyearbyen och ljuset som är där uppe vid denna tiden på året skapar en dramatik som inte går att se på andra platser än i polartrakterna. För riktigt inbitna vänner av polarnatten så är Ny-Ålesund ändå stället att vara på. Solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen.


Svalbard soluppgång

På norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då. Motljus är som mest effektfullt vid soluppgång eller solnedgång då solen står lågt och ger ett varmt ljus. För att få fram detta ljus i bilden är ett bra knep att hitta mörk bakgrund för motivet.


Ett teleobjektiv ger en mycket kort bildvinkel vilket gör att små rörelser som att huka sig eller resa sig kan ge helt nya bakgrunder. Innan jag kom dit hade jag föreställt mig att mina dagar skulle starta med att ställa klockan på 05. Ett efterlängtat bröllopsfirande blir inte som man tänkt sig. Mitt i bröllopsplanerna får John Baxter ett nytt hopp om en vacker soluppgång för första gången efter Elisabets död.


Samtidigt sker en hemsk tragedi. Se fler av Niclas Ahlbergs bilder på hans webbplats Niclasahlberg. Vi åkte norrut hela natten upp mot packisen utanför nordvästra öarna. Det är lätt att förstå hur de sju vackra fjälltopparna gav inspiration till den gamla legenden om hur sju vackra trollsystrar togs tillfånga och förvandlades till sten i soluppgången. Vi gör ett kort stopp i den idylliska före detta handelsstationen Nesna innan vi fortsätter till Sandnessjøen.


Beroende på tid på dygnet och datum under året varierar solens position på himlen. För att åskådliggöra detta, för en specifik plats, kan man använda ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg