tisdag 22 mars 2016

Alice munro nobelpris

Alice began writing as a teenager. She also studied at the University of Western Ontario and worked as a library clerk. Alla författare är ojämna, även nobelpristagare.


Han nämner hennes novellsamling The moons of jupiter som en favorit och ett viktigt verk. Den kanadensiska författaren är hyllad för sina noveller, vilket är hennes litterära form.

Alltid bra priser, fri frakt från 1kr och snabb leverans. Den moderna novellkonstens mästare. Hennes berättelser omspänner ofta hela livsöden och var och en.


Lite annan kvalitet på dem, men underhållande! SvD rapporterade live under dagen – från på Börshuset, på en bokhandel ute på stan samt på bokmässan i Frankfurt. Munro fick beskedet per sms.


Här kan du läsa hela direktrapporten. En författare som skriver noveller förväntas förr eller senare ta klivet över till fullängdsromaner, för att först då räknas som en ”riktig” författare.

Litteraturpriset till kanadensiska författaren. Jag trodde aldrig att. Hon är ingen slarver på något sätt, utan snarare en perfektionist. Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund meddelade om priset på torsdagseftermiddagen.


Foto: Bokförlaget Atlas. Det har hunnit bli ett femtontal samlingar. Den senaste kom ut så sent som i våras och heter ”Brinnande livet”. Hon har många gånger jämförts med Anton Tjechov. Her father was a fox and mink farmer and her mother was a teacher.


Smålandsposten är bäst i inloggat läge - som inloggad prenumerant har du obegränsad tillgång till allt innehåll. Samtidigt fortsätter hyllningskören, men några få undantag, att sjunga den kanadensiska författarens lov. Nobelpristagaren i litteratur vill komma till prisceremonin. Alva Myrdal Nobels fredspris.


Tyvärr kan hon på grund av bristande hälsa inte närvara personligen, men äran är såklart helt hennes ändå. Prismotiveringen må vara kort, men säger likafullt en hel del både om de kriterier som gäller för en av världens mest prestigefulla och om kontroversiella utmärkelser, alla kategorier. Det är det den amerikanska kultur- och nöjessajten salon.


Om jag inte tar fel har hon faktiskt skrivit en del inom fantastiken.

Den samtida novellkonstens mästare, löd en ovanligt kort motivering. Vi bevakar litteratur med. Och att det är just novellformen som uppmärksammas i och med årets nobelpris betyder väldigt mycket, enligt Britta Olinder.


Novellen är en oerhört finslipad form av litteratur som är väl värd att komma upp till ytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg