måndag 28 mars 2016

Iran kvinnor regler

Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Hitta rätt produkt till rätt pris. Som sportintresserad kvinna i Iran har du det tufft. Att titta på idrottande män i shorts kan helt enkelt vara för frestande för kvinnor , enligt beslutsfattarna. Därför får de helt enkelt inte gå på vare sig fotboll eller volleyboll.


Iran kvinnor regler

Som tur är verkar de flesta strunta i förbudet. I Iran är det inte lagstiftningen som är det största problemet utan kulturen. Kvinnor och män accepterar reglerna om att kvinnan är mindre värd och måste ha en förmyndare. Det är det största problemet, säger Sherkat. Shala Sherkat hoppas få publicera sin tidning igen.


Men allt har inte varit negativt. Ja, i dag är det fler kvinnor som tar examen från universitetet än män. Det finns stränga regler för kvinnor i Iran gällande hur de kan vara klädda. De måste bland annat täcka håret och stora delar av kroppen i offentligheten.


Kvinnorna i Iran har kämpat för sina rättigheter i mer än 1år, men de har aldrig varit så medvetna som idag om att de måste kämpa mot det patriarkala samhället och dess regler. Under de gångna åren efter revolutionen har våld och kvinnoförtryck utövats i Iran i religionens namn. Iran har en religiös polis vars uppdrag det bland annat är att se till att kvinnorna följer påbudet om slöja. Men sedan president Hassan Rouhani, som anses tillhöra den mer moderata falangen av prästerskapet, omvaldes förra året har morallagarna inte genomdrivits lika strikt. De som bryter mot det riskerar fängelse.


Iranska kvinnor världens mest jämställda”- nu lanseras ny bil för kvinnor. Irans president Mahmoud Ahmadinejad hävdar att iranska kvinnor är de mest jämställda i världen och nu lanseras en ny bil designad för kvinnors speciella behov, rapporterar BBC. Kvinnor i Iran klipper håret kort och klär sig som män – det här är varför Frustrationen växer hos kvinnor i Iran när polisen nysatsar för att trycka dit dem som bryter mot statens strikta dresscode. För att kunna röra sig fritt utan hijab har kvinnor hittat en metod som verkar underlätta: De klär sig som män. Kvinnor i alla åldrar och män över år dömdes i regel inte till fängelse med hårt arbete eller till dödsstraff.


Iran kvinnor regler

Vad som är utmärkande för gällande strafflagar i Iran är att den åtalades person, hans motiv och omständigheterna kring brottet i princip inte spelar någon roll vid bedömningen av skuldfrågan och utmätningen av straffet. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorsöner, sina systersöner, närstående kvinnor , dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor , eller barn som ännu inte har begrepp. Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Svensk skilsmässa är som regel inte giltig i Iran.


Iransk-svenska kvinnor bör också vara medvetna om risken att beläggas med utreseförbud av iransk make. Lagen gäller alla – även utländska kvinnor på besök i Iran måste bära sjal. Det finns flera klädregler för kvinnor i Iran , men från mina tidigare besök vet jag att klädkoden tolkas olika. I Teherans norra, trendiga delar klär sig kvinnor i smala jeans och drar ett skärp om midjan på sin manteau – den vanliga knälånga kappan.


Iran kvinnor regler

I Iran betyder inte kvinnliga rättsmål lika mycket som mäns när det rör otrohet och sexuella aktiviteter. Dessutom måste kvinnan bära en regelrätt islamisk klänning. I Iran synliggör on-line-rörelsen My stealthy freedom upproret mot diskrimineringen och tvånget. På sajten som även stöds av en del män publiceras foton av kvinnor utan hijab. Iran lättar på upprätthållandet av vissa religiösa regler i landet.


I framtiden kommer polisen inte att gripa människor som inte följer islamiska koder, uppger Hossein Rahimi, polischef i huvudstaden Teheran. UN Women är ett FN-organ som arbetar globalt för jämställdhet och för kvinnor och flickors rättigheter. UN Womens mål är bland annat att kvinnor ska delta i och gynnas av politiken i lika hög utsträckning som män, att kvinnor ska ha ekonomisk egenmakt och att de ska kunna leva sina liv fria från våld.


Masih växte själv upp i Iran under tiden och upplevde alltid att hennes bror hade en frihet som hon aldrig hade, på grund av att han var man. Vi kvinnor förväntade oss en slags frälsning när vi slapp förtrycket från Saddams styre. Men i stället kommer de som hämtar intryck från Iran nu i stället att få Iraks kvinnor att drömma sig tillbaka till Saddams dagar, säger hon till nyhetsbrevet Iraqi Crisis Report.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg