fredag 11 mars 2016

Freden 1658

Under kriget hade, bland annat, Karl X Gustav från Jylland tågat på isen över Bälten mot Köpenhamn med den svenska armén. Bäcken hette ursprungligen Brims eller Bröms. Namnet är bildat till den fornsvenska insektsbeteckningen brims, broms (Tabanidæ), och syftade på en likhet mellan dess surr och bäckens ljud.


Fra dansk side var indgåelsen af fredsaftalen et forsøg på at forhindre et totalt nederlag til Sverige i Første Karl Gustav-krig, og dermed det danske riges udslettelse. Sverige startade kriget och hade som krigsmål att få full tullfrihet i Öresund samt att erövra så mycket danskt mark som möjligt. Med detta blev Sverige och Frankrike garanter för freden , vilket innebar att om det blev krig någonstans i Europa skulle de båda länderna intervenera för att få ett slut på kriget.

Skåne, Blekinge, Bohuslän och Halland går ifrån att vara danska landskap till att bli svenska. Kriget har slutat i katastrof för danskarna. Genom övergången på isen över Lilla och Stora Bält, vilket bedöms vara en av krigshistoriens mest riskabla och vällyckade operationer, kunde Sveriges kung Carl X Gustav diktera fredsvillkoren. Det var den dyreste fred i Danmarks historie.


Efter sex timmars hård strid fick den svenska flottan söka skydd i Landskrona, och Köpenhamn undsattes. Roskildefreden blev underskrevet den 26. Ett av de viktigaste fredsfördragen i Svensk historia, och kanske det allra viktigaste i skånsk historia.


Men vad handlade kriget om och vad uppnådde.

I fredstid byggde man upp och integrerade gradvis de gamla östdanska landskapen som ett nytt sydsvenskt område. Detta är början till det som kallas för Skånska kriget, eftersom det till största delen utspelar sig i Skåne. Skickas inom 2-vardagar. Den svenska delegationen höll till i Söderåkra, den danska i Kristianopel.


Medlarna, framför allt fransmannen Gaspard Coignet de la Thuillerie, red mellan delegationerna och lämnade bud och motbud. Knærø nu Knäred i Halland. Det är en skara praktfullt klädda civilister: en dansk förhandlingsdelegation ledd av det brittiska sändebudet Philip Meadowe. Stående under bar himmel framför Vordingborgs slott tar Karl Gustav emot delegationen.


Engelsmannen anhåller om vapenvila. Den danske kungen Fredrik III vill sluta fred. Här återges en annan bild. Kung Fredrik III står inför ett dilemma.


Både på Kronborg och i Helsingborg skjuts salut för Skånes nye regent. Freden blev indgået i Brömsebro i det nordvestlige Blekinge den 13. Brömsebäcken sammen med en fransk ambassadør og en hollænder, der skulle mægle mellem parterne. Företaget över isarna var ett stort vågspel som gav eko i hela världen.


Bragden och den snabba freden väckte häpnad och beundran i Europa. Danmark (Blekinge) og Sverige (Det østlige Småland).

Freden mellem Sverige og Danmark-Norge kom som resultat af et fredsmøde i Stettin (nu en havneby i Polen ), som blev arrangeret på den tysk-romerske kejser Maximilian 2. Alltid bra priser, fri frakt från 1kr och snabb leverans. MDCLVIII) var ett normalår som började en tisdag i den gregorianska kalendern och ett normalår som började en fredag i den julianska kalendern. Sortera genom att klicka på rubrikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg