måndag 14 mars 2016

Sambolagen pengar på banken

Mer till dig, mindre till banken. Kom igång gratis med BankID på min redan idag! Vi har Sveriges nöjdaste sparare – bli kund hos oss du också. Lista över alla Aktier.


Bli en vinnare på börsen.

Börja investera i Aktier. Marknadens lägsta courtage. Analysera och hitta nya Aktier. Du följer även kursen i realtid. Läs mer om dina möjligheter.


En sak som också skall noteras är att det kanske inte ens behövdes något papper angående lägenheten. Som sambos har man till skillnad från vid äktenskap ingen försörjningsplikt för den andre och man ansvarar var och en för sin egen ekonomi.

Det innebär att din sambo inte behöver dela med sig av sitt morsarv om han inte vill det. Han kan sätta in hela arvet på banken eller sätta sprätt på hela arvet själv om han vill. I samboegendomen ingår sålunda inte pengar på bankkonto.


De föremål som inte är samboegendom ska delas upp enligt er äganderätt, det vill säga så behåller vardera sambon det den själv äger. Om ingen sambo begär bodelning, ska ni behålla det ni äger av samboegendomen. I sambolagen sägs att om det med hänsyn till längden på förhållandet och sambornas ekonomiska förhållanden samt omständigheter i övrigt är oskäligt att en sambo ska lämna egendom till den andra, i den omfattning som sambolagen stadgar, kan man göra avsteg från detta.


Dina Pengar har pratat med Ikano Banks familjeekonom Sharon Levin om vad du bör tänka på – och varför du ska upprätta ett testamente. Du gör faktiskt dina efterlevande en tjänst genom att vara tydlig med vad du vill, uppmanar hon. Vill man dela på annat än samboegendom ska man upprätta ett gåvobrev. Båtar, fritidshus, bilar, pengar på banken och företag är inte heller samboegendom.


Detsamma gäller sådant som den ena sambon har fått i gåva eller genom arv med bestämmelsen att det inte ska delas. Båtar, bilar och pengar på banken är också enskild egendom och delas inte vid en bodelning. Jag har betalat mer av huset ska det stå med i samboavtalet?


Man bör också vara noga med på vilket konto man sätter in pengar som man fått som enskild egendom och ha ett separat konto för bara dessa pengar. Jag vet att en del valde att köpa boken till sina vuxna barn i julklapp. Sambolagen bostad och bohang.

Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Däremot står du ensam på lånet och behöver visa samt härleda lånet till bostaden och visa att hon endast är dold och är även en gäldenär.


Dock är det utan tvekan. Vi hjälper dig att hitta det lån med lägst ränta och bäst villkor för just dig. Våra ledord är effektivitet, professionalitet och högklassig service. Det går dock inte att avtala bort hela sambolagen. Vid en separation är det den av er som har det största behovet av bostaden, oftast den som har vårdnad av barn, som har rätt att få bostaden på sin lott i bodelningen.


Då ska den som behåller bostaden lösa ut den andre till halva nettomarknadsvärdet. Så fundera och resonera med banken om vilken lösning som är bäst för er, råder Jens Magnusson. Om du ska stå som medlåntagare på ditt barns bostadslån, oavsett om du äger en del av bostaden eller inte, kan ett regressavtal vara lämpligt eftersom varje låntagare ansvarar för hela lånet gentemot banken.


Skulle en samborelation upphöra har den av de två som har störst behov av bostaden rätt att få bostaden på sin lott i bodelningen. Den som behåller bostaden måste dock betala halva nettomarknadsvärdet till den som måste flytta. Vad jag förstår så har han enl sambolagen rätt till halva lägenheten, dvs även halva vinsten. Nu är min sambo en reko kille, så han vill inte ha halva vinsten utan den ska gå helt till mig.


Hur går detta till om jag vill plocka ut vinsten, skatta på den för att sedan kunna använda pengarna ? Många har väldigt dålig koll på sambolagen , säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB. Sverige saknar ett samboavtal, enligt en undersökning gjord av Avtal 24. Majoriteten känner inte till att det finns en sambolag som träder i kraft så fort man flyttar ihop.


Eftersom sambolagen enligt ovan bara täcker gemensam bostad och bohag ska inte heller någon annan egendom ingå i en eventuell bodelning. Detta förutsätter att kontot bara står i ditt namn och att det alltså enbart är dina pengar. Vad som har sagts om sambolagen här omfattar inte allt som sambolagen står för. Det kan därför vara en bra idé att själv kika på lagtexten för sambolagen för att ta reda på vad som gäller för just dig och din sambo.


Boupplysningen svarar inte på juridiska frågor eller frågor om särskilda fall. Det får ske genom att bostadens värde avräknas vid bestämmandet av sambornas andelar i bodelningen, om den som lämnar bostaden kan tillgodoses på det sättet. I annat fall skall vad som fattas betalas med pengar.


Ställs godtagbar säkerhet för betalningen, kan sambon få skäligt anstånd med denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg