Dyslexi innebär svårigheter att lära sig att läsa och stava. Det är många gånger ärftligt och kan upptäckas i tidig ålder. Du som har dyslexi eller har ett barn som har svårt att lära sig att läsa och stava behöver få hjälp av en specialpedagog. Med rätt stöd och hjälp kan många som har dyslexi klara sig bra i livet. Behandling av dyslexi.
Om man misstänker att ens barn lider av dyslexi är det viktigt att man kontaktar barnets lärare och skolhälsovården. Viktigt att barn med dyslexi får hjälp tidigt ”Sök hjälp tidigt om ditt barn har svårt att lära sig läsa och skriva, var inte rädd för att be om stöd. Det rådet ger Juha Kere, professor vid Karolinska Institutet som studerar de genetiska orsakerna till dyslexi.
Hur dyslexi påverkar barn. Barn med dyslexi kan ha det svårt i skolan. De beskrivs ofta felaktigt som omotiverade, dumma eller lata och kan bli mobbade av sina kamrater.
Om ett barn med dyslexi inte får den hjälp som han eller hon behöver så kommer personen att lyckas väldigt dåligt i skolan. Dyslexi kan leda till beteendeproblem och isolering om inte tidig och kontinuerlig hjälp sätts in. I tidig skolålder kan symptom på dyslexi vara osäkerhet om bokstävers ljud och form.
Barn kan utelämna vokaler eller prickar och ringar. Läsningen kan gå långsamt och läsförståelsen vara begränsad. Barnpsykiatrin eller skolpsykologen är första instansen för utredning och behandling. För personer med dyslexi kan speciella mottagningar eller centra vara till stor hjälp.
Råd till drabbade och anhöriga. Som förälder till ett barn som verkar ha inlärningssvårigheter gäller det att skaffa sig en begriplig bild av hur ens barn fungerar. Det är bra om alla barn testas regelbundet genom så kallad screening, för att tidigt upptäcka de som är i riskzonen för läs-, skriv- eller räknesvårigheter - dyslexi eller dyskalkyli. Pedagogen kan också göra en första kartläggning som kan ge tillräckligt med kunskap för att skolan genast ska kunna sätta in åtgärder.
Det här är några typiska symtom på att ett barn kan ha dyskalkyli. Dyslexi uppträder sällan som bara läs- och skrivsvårigheter. Barnet har problem med att förstå vad siffrorna står för.
I allmänhet syns svårigheterna särskilt i främmande språk. Till dyslexi hör ofta svårigheter i matematik, i motorik och i att upprätthålla uppmärksamheten samt ett snävt korttidsminne. Ofta har man också svårt att gestalta tiden och tidtabeller.
Behöver inte vara dyskalkyli trots symptom. Kom ihåg att även om du har dessa kännetecken och symptom så behöver du inte lida av dyskalkyli. Det kan finnas många andra orsaker till att du matematiksvårigheter. Så som inlärningssvårigheter, brister i undervisningen eller en negativ inställning till matematiken. Barn som börjar prata sent för sin ålder, har svårt att ta till sig nya ord och har svårt att rimma kan vara i riskgruppen för att utveckla dyslexi.
Typiskt är en bristande förmåga till att känna igen skrivna ord och bokstäver. När barnet börjar i skolan blir det lättare att upptäcka dyslexi. Många med dyslexi har också adhd-liknande svårigheter, som till exempel problem med koncentration och uppmärksamhet. Adh ad Touretts syndrom, Aspergers syndrom och andra tillstånd ur autismspekrat är besläktade med varandra, och det finns också samband med dyslexi och dyskalkyli. Neuropsykiatriska svårigheter är ofta ärftliga.
Han är en sprallig pojke på år. Jag tycker att barn ska få vara barn och inte ha så mycket måsten på dagis. Barnpsykologen trodde inte att det kunde vara någon bokstavs sjukdom som hon kallade det. Det finns en del olika typer av symptom på dyslexi och de kan an upptäcka redan från när barnen är små.
I den tidiga barndomen så kan man upptäcka det genom att barnet har ett fördröjt tal, svårt att skilja mellan vänster och högre, blir lätt distraherad av olika bakgrundsljud och har svårigheter med riktning överlag. Symptom för Dyslexi (läs- och skrivsvårigheter) Skrivsvårigheter. Att detta visar sig tillsammans med dyslexi , kan har något att göra med en allmän mognadsfördröjning hos en del dyslektiker, eller så kan det spåras till mer omfattande neurologiska dysfunktioner. Det är emellertid viktigt att betona att många barn med dålig motorik inte har några som helst problem att lära sig läsa eller skriva. Framförallt yngre dyslektiska barn har många gånger även motoriska svårigheter såsom att knyta skosnören, kopiera geometriska figurer eller annan koordination.
Viktigast av allt är att så tidigt som möjligt göra en professionell dyslexiutredning så snart dyslexi misstänks! ADD klassas som en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som man förr trodde var något som växte bort ju äldre personen blev men idag har man bättre koll och kunskap. ADD har kvar det också då de är vuxna och dessutom med mer eller mindre precis samma symptom som innan. Som förälder hemma kan man också hjälpa sitt barn både med studiestruktur och med läxor. Läs gärna LÄSK-pärmen för konkreta råd kring anpassning i skolan och i hemmet.
Hjälp barnet genom att läsa textstycken högt för barnet i till exempel NO- och SO-ämnen där det är mycket text att ta sig igenom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.